Kuva: Shutterstock

Voiko homeista juustoa syödä? Lue, miten vältät ruokamyrkytyksen

12.11.2018 20:45 - Katariina Auvinen

Ruokamyrkytys on ikävä vaiva.

Ruokamyrkytys voi iskeä kotimaassa tai ulkomailla. Sitä on joskus vaikea välttää erityisesti ulkomailla, jossa on vaikea tietää miten ruoka on kypsennetty. Oireet alkavat yleensä noin vuorokauden kuluessa altistuksesta ja siihen liittyy yleensä huonovointisuutta, ripulia sekä korkeaa kuumetta. 

Omassa keittiössä kannattaa olla tarkkana, koska liha, kala ja maitotuotteet pilaantuvat helposti. Jotkut suosivat kikkaa, jolloin he kirjoittavat avattuihin ruokapaketteihin päivämäärän tussilla. 

Mutta voiko esimerkiksi leipää syödä, jos jossain kohdin on hometta? Daily mail -julkaisun mukaan ei voi. Jos leivässä on hometta näkyvissä se tarkoittaa sitä, että sitä on muuallakin kuin näkyvässä kohdassa. Julkaisun mukaan leipä onkin yksi yleisimmistä ruokamyrkytyksen aiheuttajista. 

(kuva: Shutterstock )

Elintarvikevirasto Evira on listannut tiettyjä sääntöjä, jotka kielivät ruoka-aineen pilaantumisesta. Esimerkiksi proteiinipitoiset ruoat kuten lihavalmisteet ja kananmunat pilaantuvat mätänemällä, joka aiheuttaa pahaa hajua. 


Sokeria ja muita hiilihydraatteja sisältävät elintarvikkeet pilaantuvat lähinnä käymällä tai happamoitumalla. Hiivat saavat aikaan sokeripitoisten hillojen ja mehujen käymisen, jolloin hapettomissa olosuhteissa muodostuu alkoholia.
Homeet saavat aikaan esimerkiksi hillojen, mehujen, leivän ja hedelmien homehtumisen.

(kuva: Shutterstock )

Juusto on toinen ruoka-aine, joka homehtuu helposti. Julkaisu listaa, että koko juustoa ei tarvitse välttämättä heittää pois, mutta homeen ympäriltä juustoa kannattaa leikata sentin matkalta, jotta välttyisi ikäviltä vatsavaivoilta. Jos olet epävarma niin heitä juusto pois. 

Julkaisun mukaan aterioilta jääneet ruuat tulisi syödä pois kolmen päivän kuluessa kokkaamisesta. 

Lue myös: Ruokamyrkytys ja vatsatauti ovat molemmat ikäviä yllätyksiä - miten ne erottaa toisistaan?

Lähde: Daily Mail & Evira 

Kilpailut

Uusimmat