Kuva: Fotolia

Vauvaa ei saa aina suukotella! Netissä leviävä varoitus koskettaa yllättävän monia

22.09.2016 17:15 - Senni Loikala

Huonolla tuurilla vauva voi saada elinikäisen virustartunnan hellyydenosoituksista.

Brittiläinen äiti Amy Stinton kertoo Facebookissa, miksei kaikkien vanhempien kannata aina suukotella vauvaansa. Jos suukottajalla on puhjennut huuliherpes, voi se nimittäin tarttua pienokaiseen.

Herpeksen tartuttaminen vauvaan tapahtui Stintonin omalle kohdalle. Hän oli moiskauttanut pusuja reilu vuoden ikäiselle Oliver-pojalleen, ja vain muutamassa päivässä pikkuisen iho oli niin ihottuman ja rakkojen peitossa, että hänet täytyi viedä lääkäriin. Äiti luuli, että pojalla olisi vesirokko, koska hän ei vielä osannut yhdistää reaktioita omaan herpekseensä. Pian ihoreaktiot paljastuivat juuri herpestartunnaksi.

Stinton julkaisi viime viikolla Facebookissa kuvan Ollien herpeksestä jaloissa. ”Oliverilla on nyt herpesvirus koko elämänsä ajan. Seuraavalla kerralla, kun pussaatte vauvaa, olkaa varmoja, ettei teillä ole puhjennut huuliherpestä”, äiti kirjoittaa.

Huuliherpes on hyvin yleinen vaiva

Terve.fi-sivuston mukaan huuliherpes on hyvin yleinen vaiva. Aikuisväestöstä noin 50-100 prosentilla löytyy HSV-1-viruksen vasta-aineita, minkä katsotaan tarkoittavan sairastettua tulehdusta.

Huuliherpes tarttuu hyvin helposti kosketustartuntana henkilöltä, jolla on huuliherpes. Kun herpes on puhjennut, on käsien pesu tärkeää aina, kun herpekseen koskee. Tartuntariski on olemassa niin kauan, kunnes rakkulat ovat kuivuneet kokonaan.

Päivitystä on jaettu tuhansia kertoja. Katso alta kuva herpestartunnan saaneesta vauvasta.

Lue myös: Herpes on yllättävän yleinen "salavirus" - tahdotko testata itsesi?

Lue myös: Lääkäri paljastaa: 7 yleisintä kysymystä, joita potilaat pitävät liian noloina kysyä - lue ja ylläty

Lue myös: Vauvat todella aistivat äidin stressin – kohdussa otetut kuvat surullisista vauvoista pysäyttävät

Kilpailut

Uusimmat