Kuva: Shutterstock

Tutkimus: Määräilevät aikuiset voivat aiheuttaa lapselleen aikuisiän sosiaalisia ongelmia

20.06.2020 08:15 - Senja Rapila

Jos vanhemmat kontrolloivat ja määräilevät lastaan liikaa, se voi vaikuttaa hänen myöhempiin ihmissuhteisiinsa sekä parisuhteisiinsa.

Uuden tutkimuksen mukaan vanhempien kasvatustapa voi vaikuttaa yllättävän paljon myös lapsen sosiaalisiin suhteisiin, uutisoi Fox News. Lehti kertoo tutkimuksesta, jonka perusteella teinit, joiden vanhemmat ovat olleet hyvin hallitsevia ja määräileviä, voivat kokea vaikeuksia sosiaalisissa suhteissa aikuisiällä.

Yhdysvaltalaiseen tutkimukseen osallistui 184 nuorta, joiden kanssa tutkimus aloitettiin heidän ollessaan 13-vuotiaita. Tutkimus jatkui aina siihen asti, kun he olivat 32-vuotiaita. Noin puolet ryhmästä olivat naisia ja puolet miehiä. Kaikki osallistujat asuivat lähiöalueilla ja olivat erilaisissa sosioekonomisissa asemissa.

Joka vuosi osallistujia pyydettiin täyttämään kysely, joka sisälsi kysymyksiä osallistujista ja heidän vanhemmistaan. Kun osallistujat kasvoivat aikuisiksi, heiltä alettiin kysyä kysymyksiä myös parisuhteista ja koulutustasosta.

Tutkimuksen päättyessä huomattiin, että he, jotka kertoivat vanhempiensa olevan todella määräileviä tutkittavan ollessa 13-vuotias, ilmoittivat todennäköisemmin olleensa vähemmän tukea antavassa ja kannustavassa romanttisissa suhteissa 27 ikävuoteen mennessä, mikäli he sanoivat olevansa suhteessa.

Vastausten perusteella todettiin, että määräilevien vanhempien lapsilla on pienemmät todennäköisyydet olla parisuhteessa 32 ikävuoteen mennessä ja samalla myös matalampi koulutustaso.

- Monet asiat voi selittää ongelmilla, joita lapset kokevat 15-16-vuotiaina. Teinit eivät olleet siinä vaiheessa niin psykologisesti kypsiä ja kanssatoverit pitivät heistä vähemmän. Vanhempien ja kasvattajien pitäisi olla tietoisia siitä, kuinka vanhemman yritykset pitää lapsi kontrollissa voi oikeasti vaikuttaa lapsen kasvuun, tutkimusta johtanut lääkäri Emily Loeb toteaa.

Lue myös: 'Antaa sellaista tyydytystä, mitä seksi ei voi antaa' - miehet kertovat rehellisen mielipiteensä halailusta

Lue myös: Mitä kesäkuu ja juhannus tuovat elämääsi tullessaan? Voice.fi:n kesähoroskooppi kertoo

Lue myös: Asiat, jotka deittikumppanilta kannattaa kysyä jo tapailun alkuvaiheessa - lue asiantuntijan listaus

Lähde: Fox News

Kilpailut

Uusimmat