Kuva: Fotolia

Miehet ovat edelleen Marsista ja naiset Venuksesta - mutta se ei ole koko totuus parisuhteesta

04.11.2016 08:00 - Anna Hopi

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan miehet ovat muuttuneet.

Kansainvälinen parisuhdepsykologian perusteos John Greyn Miehet ovat Marsista ja naiset Venuksesta on kiinnostanut ihmisiä vuodesta 1992 asti. Siinä tuodaan esille ajatus, jonka mukaan naiset ja miehet virkistyvät eri asioista. Miesten voimat palautuvat kirjan mukaan "luolassa", yksinolossa ja naiset taas saavat voimaa puhumisesta ja jakamisesta.

Onko vuosikymmeniä vanhassa teoksessa enää mitään perää vuonna 2016?

- Miehuus on muuttunut. Jotta ei alettaisi syyttämään seksismistä, niin kerron nopeasti ajatukseni. Kun kohtaamme heteroseksuaalisessa parisuhteessa, teemme sen yksilönä, ihmisenä ja mies-nais-tasolla. Tällä mies-nais-tasolla John Greyn Mars- ja Venus -ajatukset pitävät kovin paljonkin paikkansa. Yksilöllisiä eroja löytyy, ja olemme toki ihmisiä ja kohtaamme yleisinhimillisellä tasolla, sanoo psykologia Tony Dunderfelt Iskelmän haastattelussa.

- Miehen vetäytymishalu lähtee siitä, että hän haluaa kerätä itselleen energiaa ennen kuin hän lähtee metsästämään. Ongelma lienee siinä, että kun mies lähtee autotalliin tai vastaavaan, niin hän on siellä naisen mielestä liian pitkään. 20 minuuttia olisi ok, mutta nykyaikaisen parisuhteen mallin mukaan hänen pitäisi tulla esiin sieltä ja sanoa puolisolleen olevansa virkistynyt, ja antaa sitten huomiota naiselle. Mars-Venus-tasolla miehen tulisi ymmärtää, että nainen haluaa puhua, jotta yhteinen piiri voimistuisi.

Miksi mies ei kuuntele naista?

Dunderfeltin mukaan moni mies usein luulee, että naisen puheessa ei ole informaatiosisältöä, ja se on siksi sisällötöntä. Silloin mies kytkeytyy pois.

- Nainen haluaa keskustella, jotta pariskunnan yhteinen energiakenttä voimistuisi. Kun mies ymmärtää tämän, hän pystyy olemaan vaimonsa kanssa aktiivinen. Samoin kun nainen ymmärtää miehen latautumisen tarpeen - ja mies ei ylikorosta sitä ja linnottaudu autotalliin - niin molemmat voivat huomioida toisiaan.

Dunderfelt korostaa, että tässä ajassa korostuu suhteessa myös vahvasti yksilöllinen taso ja inhimillinen taso. Nuorempi suomalainen sukupolvi näyttäytyy Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa. Ohjelmaan haki psykologi Tony Dunderfeltin mukaan valtava määrä fiksuja, sosiaalisia ja puheliaita miehiä. Heihin ei siis päde perinteinen ajatus suomalaisesta jurottajasta, joka ei puhu tai pussaa.

- Ihmiset pistävät vastaan, kun yleistetään, että miehet tarvitsevat tätä ja naiset ajattelevat tätä. On olemassa yksilötaso. Mietitään, että tämä rakas yksilö haluaakin kolme lasta. Se ei ole mies- eikä naiskysymys. Silloin kuunnellaan toista ilman mies-nais-tulkintaverkkoja. Se on oma taitonsa, että koska kuuntelen sua yksilönä, ja koska miehenä tai naisena. Ne ovat tämän päivän parisuhdekysymyksiä.

Lue myös: Suomalaispsykologi pariskunnille: Pelkkä keskustelu ei riitä - kokeilkaa 30 sekunnin sääntöä!

Lue myös: Elämä pelissä -psykologi Tony Dunderfelt: "Seksuaalisuutta opeteltiin tekopimpeillä ja -peniksillä"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat