Kuva: Fotolia

Ensitreffit alttarilla -psykologin ohje parisuhteisiin: Halatkaa 30 sekunnin ajan päivittäin

17.10.2016 14:00 - Anna Hopi

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan parisuhteen ykkösmyrkky on stressi.

Asiakastyössään hän on oppinut, että stressiä pystyy hoitamaan parisuhteessa monin tavoin. Kun molemmat parisuhteen osapuolet tulevat työpäivän jälkeen kotiin ja kantavat maailman huolia harteillaan, pienikin asia voi lievittää stressin tuntua. Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan kiire voidaan kesyttää halauksella.

- Joskus sitä yhteistä aikaa pitää kammeta kiireen keskellä kuin rautakangella. Hyvin yksinkertaiset harjoitukset auttavat. 30 sekunnin halaukseen on aina aikaa. Pariskunta voi sitoutua siihen, että kun he tulevat stressaantuneena kotiin, otetaan toinen halaukseen 30 sekunnin ajaksi, jolloin oksitosiinihormoni voi alkaa toimia elimistössä, vinkkaa mies.

- Tuolloin ollaan kroppa kroppaa vasten. Siinä voi lapset huutaa vieressä ja koira haluta ulos, mutta tärkeintä on, että isä ja äiti nyt halaavat ja luovat yhteyttä. Sääntö on nimenomaan 30 sekuntia, koska 15 sekuntia ei välttämättä riitä, koska oksitosiinihormonit eivät silloin lähde liikenteeseen.

Pariskunnan suhteella on oma energiakenttä

Psykologin mukaan tällainen pieni asia voi muuttaa koti-illan kulun.

- Kyse on energian muuttamisen taito. Näen sen niin, että jokaisessa tilanteessa on tietty määrä luovaa energiaa. Yleensä ihmiset eivät kiinnitä siihen huomiota, koska he kiinnittävät omiin ajatuksiin huomiota tai mitä pitää tehdä. On tärkeä miettiä, mihin käsillä oleva energia menee. Loppuillasta saatetaan taas olla erillään ja silloin ollaan niin paljon erillään, ettei 30 sekunnin halaus ei enää riitä, kertoo Dunderfelt.

- Pariskunnan suhteella on oma energiakenttänsä, ja se koostuu sanojen lisäksi tunteista, tunnelmista ja elämänvoimasta. Molemmat osapuolet pystyvät kokemaan, että nyt kenttä on mennyt vähän kylmäksi. Tai nyt kentässä on solmuja tai kyräilyä. Ne ovat todellisia ilmiöitä ja niitä tulisi hoitaa yhtä todellisesti kuin talon siivousta.

Huomion keskiössä romanttinen rakkaus

2000-luku on romanttisen rakkauden kulta-aikaa, sillä rakkaudesta, tunteista ja romantiikasta on tuskin koskaan puhuttu yhtä paljon kuin tänä päivänä.

- Minulla tulee lokakuussa kirja nimeltä Läsnäoleva kohtaaminen. Siinä kartoitan näitä ihmisten välisiä sanattomia viestejä. Niitä on myöskin työpaikoilla ja kaupan kassalla, mutta varsinkin parisuhteissa. Näihin on herätty vasta viimeisen 15-20 vuoden aikana. Ei aikaisemmin pariskuntien tarvinnut siivota yhteistä kenttäänsä. Ei kukaan olisi ymmärtänyt, mistä puhutaan. Silloin oli vielä enemmän arkipaineita kuin nykyään - liittyen sairauksiin, eloonjäämiseen, toimeentuloon... luettelee Dunderfelt.

- Meillä on nykyäänkin paineita, mutta ennen vanhaan niitä oli vieläkin enemmän. Rakkautta on ollut aina läpi ihmiskunnan historian. Nyt tänä päivänä on enemmän parisuhderakkautta kuin koskaan aikaisemmin. Se johtuu siitä, että niiden vaalimiseen ei ollut ennen aikaa ja miehet ja naiset tuskin puhuivat keskenään. Parikymmentä vuotta sitten nainen ja kotiäiti ei tiennyt mitä puoliso teki töissä, koska asiasta ei puhuttu.

Hänellä on aiheeseen liittyvä hyvä esimerkki.

- Kun Siiri Rantanen voitti viestikultaa naisten viestihiihdossa vuonna 1956, niin hän sanoi radiohaastattelussa miehelleen, että Paavo, laita ne pyykit vaan sinne käytävään, koska minä tulen pyykkäämään. Näin tuskin olympiavoittaja 2000-luvulla enää sanoisi miehelleen!

(kuva: AOP)

Lue myös: Suomalaispsykologi pariskunnille: Pelkkä keskustelu ei riitä - kokeilkaa 30 sekunnin sääntöä!

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat