Kuva: Elise Kulmala

Karhuryhmästä tuttu Harri Gustafsberg kertoo, millaisia ihmisiä erikoisyksikköön etsitään

21.11.2019 10:15 - Henna Koste

Harri Gustafsberg on loputtoman kiinnostunut siitä, mitä ihmisissä tapahtuu.

Entinen Karhuryhmän pomo ja nykyinen puhuja-kirjailija Harri Gustafsberg saapui Radio Novan Sunnuntaibrunssi-ohjelmaan Esko Eerikäisen vieraaksi. Gustafsbergin uutuuskirjassa Karhuryhmä hän avaa laajalti taustoja erikoisyksikössä työskentelyn takaa.

- Ei sinne kävellä sisään, eikä ne kundit ole mitään alalauteella kylvetettäviä, jos näin voisi sanoa. Jokainen, joka sinne pääsee on tietenkin aika huippuyksilö ja huippuhyvä tiimityöntekijä. Hän kestää kuormaa huomattavasti paremmin kuin keskiverto poliisi, koska ne pääsykokeet ja järjestelmät ovat vuosikaudet kehittynyt niin, että sinne halutaan sellaisia toimijoita, jotka ovat kylmän viileitä tuon kaltaisissa tilanteissa. Kaikki ovat kuitenkin ihmisiä. Kyllä minullakin oli uran alussa mokauksia ihan puhtaasti siksi, ettei osannut käsitellä painetta, eikä tiennyt mitä tehdä, eikä edes ymmärtänyt mitä tapahtuu, Gustafsberg selventää.

Mies opiskeli itselleen myös toisen ammatin.

- Aloin jo aikanaan opiskella, miten stressiä hallitaan. Siitä pääsin onnenkantamoisten kautta vähän tutkimaan tätä aihetta ja menetelmiä, mitä käytimme jo silloin aikanaan, hän kertoo ja jatkaa, että ne toimivat huomattavasti paremmin kuin vaikka Pohjois-Amerikassa käytetyt suositut menetelmät. 

Gustafsberg löysi akateemisen uransa ja väitteli tohtoriksi pari vuotta sitten. Edelleen mies haluaa intohimoisesti tutkia, mitä meissä ihmisissä tapahtuu. 

Kuuntele koko haastattelu alta.

Lue myös: Suomalaispoliisilta tärkeä viesti vanhemmille: "Itkupotkuraivareita tulee vain kestää"

Kilpailut

Uusimmat