Nimmareita uimahallin suihkussa ja valtavia fanilaumoja - Gimmel teki Ushma Olavasta poptähden, mutta taru loppui surullisesti

24.11.2022 15:15 - Iiro Myllymäki

(kuva: Iiro Myllymäki)

"Olin ainoa, joka ei halunnut lopettaa"

Gimmel julkaisi toisen levynsä Kaksi kertaa enemmän marraskuussa 2003. Myös kakkoslevyllä valtaosan biiseistä teki Risto Asikainen, ja suosiota riitti vielä. Levymyynti jäi kuitenkin vain noin puoleen debyyttilevyn lukemista. Ensisinkkuna julkaistiin energinen Sydän pliis särkekää, joka nousi singlelistan ykköseksi ja on yksi Ushma Olavan omista Gimmel-suosikeista.

- Tokalla levyllä on muutenkin aika kivoja kappaleita, jotka eivät ole varmaan koskaan soineet missään. On sääli, että silloin kun tuollainen bändi lopettaa, sen musiikkituotanto lurahtaa johonkin laariin, jota kukaan ei avaa, Olava pohtii.

Muutamassa toisen levyn kappaleessa soitti kitaraa Stratovariuksen Timo Tolkki (kenties nyökkäyksenä sen paljon puhutun rockuskottavuuden suuntaan), ja muutenkin sovitukset olivat hitusen enemmän rock kuin ensimmäisellä levyllä. Tolkki itse perusteli Gimmelin levyllä soittamista City-lehden haastattelussa halulla ”rikkoa kapeakatseisten heavyidioottien maailmaa”.

Jos Ushmalle julkisuus ei tuottanut suurempaa päänvaivaa, samaa ei voi sanoa Susannasta. Ushma muistelee, että julkisuuden paineet eivät sopineet Susannalle ja tämä halusi rauhallisempaa elämää. Susanna otti esille halunsa lopettaa Gimmelissä alkuvuonna 2004.

- Jennikin sai siitä vahvistuksen, että hänestäkin rupesi tuntumaan oikealta vaihtoehdolta lopettaa. Minä olin ainoa, joka ei olisi halunnut lopettaa, Olava sanoo.

Vaikka Gimmelin suosio oli laskussa, Olava ei tätä pelästynyt. Hän oli rakentanut mielessään kuvaa pitkän tähtäimen urasta, johon kuuluu myös suvantovaiheita. Muut eivät kuitenkaan ajatelleet samalla tavalla, joten lopettamispäätös tehtiin.

Loppuvaiheissa suosio toden totta olikin jotain ihan muuta kuin alkuvaiheen kirkuvat fanilaumat ja listojen ykkössijat. Olava muistaa, että jollain keikalla saattoi olla vain seitsemän kuuntelijaa.

Loppu ja uuden alku

Olava muistelee, että levy-yhtiö olisi halunnut lopettaa Gimmelin parissa toimimisen heti lopetuspäätöksen jälkeen, mutta Gimmel itse vaati vielä kolmannen levyn tekemistä.

- Se oli todennäköisesti levy-yhtiölle tappiollista toimintaa. Halusimme päättää sen tällä tavalla, koska se oli meille merkityksellinen ajanjakso ja mielestäni Suomen pophistoriassakin aika iso juttu. Meidän mielissämme se sai hienomman päätöksen, kun se päätettiin viimeisellä levyllä ja jäähyväiskeikalla. Saimme viedä työmme tavallaan loppuun.

Näin syntyi Gimmelin kolmas albumi Pisaroita ja kyyneleitä, joka myi enää vain noin 11 500 kappaletta. Näin ollen kyseisen levyn ostajia oli suurin piirtein yhtä paljon kuin suosion huippuaikoina oli yleisöä Itäkeskuksen-esiintymisellä. Myös kyseisen levyn nimikkobiisi kuuluu Olavan omiin Gimmel-suosikkeihin.

Olava oli hyvin surullinen Gimmelin lopettamispäätöksen jälkeen, mutta onneksi uusi ovi oli jo avautumassa. Hän pääsi opiskelemaan syksyllä 2004 Teatterikorkeakouluun näyttelijäntyötä. Gimmelin ura päättyi 16. lokakuuta 2004 Tapiola Garden -hotellissa Espoossa keikalla, jonne Olavan yllätykseksi tuli katsojiksi hänen opiskeluvuosikurssinsa jäsenet.

Ushma esiintymässä Gimmelin viimeisellä keikalla (kuva: AOP / Mari Lahti)

Olisiko comeback mahdollinen?

Lopettamisen jälkeen Gimmel on tehnyt kerran pienimuotoisen paluun. Alkuvuodesta 2013 Gimmel piti ”10-vuotisluokkakokouksen”, johon kutsuttiin juhlimaan kaikki, jotka tekivät aikanaan Gimmelin parissa töitä. Vieraiden toiveesta kolmikko heitti myös kolmen kappaleen akustisen keikan tilaisuudessa.

Voisiko Gimmel tehdä oikean, julkisen comebackin?

- Voisihan se olla ihan mahdollistakin, mutta missä muodossa? Olisiko se kokonainen keikka, en tiedä. Olisihan se hauskaa kokeilla, Olava myöntää.

Vuosituhannen vaihteen muut ”tyttöbändit” Nylon Beat ja Tiktak ovat tehneet viime vuosina paluut keikkalavoille. Yleisön nostalgiannälkä voisi ulottua myös Gimmeliin, vaikka sillä ei olekaan samanlaista pitkälle ulottunutta kulttuurista jälkeä kuin edellä mainituilla kokoonpanoilla.

Unholaan Gimmelkään ei ole jäänyt. Ushma Olava kertoo, että monet hänen tapaamansa nuoremman sukupolven näyttelijät ovat intoilleet hänelle Gimmelistä ja kysyneet paluun perään. Gimmel-projektia BMG-levy-yhtiössä vetänyt Kari Hynninenkin lähestyy Olavan mukaan häntä noin joka toinen vuosi tekstiviestillä, jossa lukee vain ”Comeback?”.

Paluuta tosin tuskin tullaan näkemään, sillä myöhemmin Voice.fi:n haastattelussa käynyt Susanna Berg totesi yksiselitteisesti, että paluu ei ole mahdollinen.

Gimmel ennen viimeistä keikkaansa lokakuussa 2004 (kuva: AOP / Mari Lahti)

Gimmel-kolmikko tapaa Olavan mukaan aina muutaman vuoden välein. Hän kertoo, että Jenni ja Susanna ovat enemmänkin toistensa kanssa tekemisissä. Olavalle merkittävin Gimmelin kautta muodostunut ihmissuhde muodostui johonkuhun aivan muuhun, nimittäin yhtyeen valoteknikkona toimineeseen Pekka Olavaan. Pari meni naimisiin vuonna 2005.

- Yhteinen elämämme pitää Gimmel-kokemusta koko ajan tosi totena muistoissani. Toki siitä on kauan aikaa, ja kaikki muistot haalenevat. Ne ovat rakkaita muistoja, ja muistelen niitä ilolla.

Lue myös: Apu: "Tappouhkauksia ja sylkemistä päällemme kadulla" - Gimmelin jäsenet kokivat paljon häirintää

Lue myös: Jenni Vartiainen, tekeekö myös Gimmel paluun? "Ei ole kukaan kauheasti kaipaillut"

Lähteet: MTV, City, Mix-lehti 08/2004

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Juttua muokattu 5.12. klo 14.25: Muutettu Gimmelin 10-vuotisjuhlien vuosiluku vuodesta 2003 vuoteen 2013.

Kilpailut

Uusimmat