Kuva: AOP

Plagiaattikohu Ruotsin euroviisukarsinnoissa - huomaatko yhtäläisyyden jenkkihittiin?

24.02.2020 15:45 - Iiro Myllymäki

Kommentoijien mielestä ruotsalaisräppärin kilpailukappale muistuttaa liikaa Macklemore & Ryan Lewis -duon megahittiä.

Ruotsin jokavuotinen Melodifestivalen-musiikkikilpailu on käynnissä, ja kilpailun voittaja pääsee edustamaan maata Eurovision laulukilpailussa toukokuussa Rotterdamissa. Yksi Melodifestivalen-kilpailussa edelleen mukana oleva artisti on räppäri-tubettaja Anis Don Demina, 26, jonka kappale on nyt herättänyt plagiaattisyytöksiä.

Räppärin Vem e som oss -esityksen YouTube-videon kommenttikenttä on täyttynyt kommenteista, joissa otetaan esiin kappaleen yhtäläisyys yhdysvaltalaisen hiphop-duo Macklemore & Ryan Lewisin Can’t Hold Us -hittiin vuodelta 2011.

”Tämä kuulostaa niin paljon Macklemoren Can’t Hold Us -biisiltä.”

”Harmi, että piano-osuus on niin samanlainen Can’t Hold Us -kappaleen kanssa, että se alkaa häiritä.”

”Tämä on pelkkä heikko kopio Macklemoren Can’t Hold Usista.”

Erityisesti Vem e som oss -kappaleessa kuultava pianoriffi on nostattanut plagiointisyytöksiä, ja myös kappaleiden rytmiikka ja biitti ovat hyvin samanlaisia. Molempien kappaleiden instrumentaaliraidoissa myös torvisoittimet ovat suuressa roolissa. Voit kuunnella molemmat kappaleet alta. Jos videot eivät näy alla, näet ne myös täältä ja täältä.

Ruotsalaislehti Expressen on nostanut plagiaattisyytökset esiin ja kysynyt kappaleen esittävältä Anis Don Deminalta kommenttia aiheesta.

- Se on tulkintakysymys. Rakastan Macklemorea. Hän inspiroi minua paljon kaikessa, mitä teen, mies sanoo.

Räppäri ei usko, että kappaleiden välinen vertailu haittaisi hänen menestymistään kilpailussa. Hänen mukaansa Melodifestivalenissa on viime vuosina ollut useampiakin kappaleita, joihin on otettu inspiraatiota muista hiteistä.

"Emme ole tuomioistuin"

Myöskään Melodifestivalenin tuottajat Christer Björkman ja Karin Gunnarson eivät näe yhtäläisyyksiä ongelmana. He myös huomauttavat, että kilpailun järjestäjien tehtävä ei ole päättää siitä, mikä on plagiaatti ja mikä ei.

- Tässä on kyse mieltymyksistä ja mausta ja vastapuolen mielipiteestä. Me emme ratkaise tätä. Olemme valinneet kappaleen mukaan, koska se on mielestämme hyvä ja se sopii mielestämme kilpailijajoukkoon, Gunnarson sanoo Expressenille.

Christer Björkman on samoilla linjoilla. Hän sanoo, että jos Can’t Hold Us -kappaleen tekijät kokevat tekijänoikeutensa tulleen loukatuksi, he voivat viedä asian eteenpäin.

- Me emme ole mikään tuomioistuin, Björkman linjaa Melodifestivalenin kannan.

Anis Don Demina pääsi Melodifestivalenissa karsinnasta jatkoon niin sanottuun Andra chansen -vaiheeseen, jossa valitaan vielä neljä kappaletta lisää varsinaiseen finaaliin. Ruotsi valitsee edustajansa Euroviisuihin samana iltana kuin Suomikin, eli lauantaina 7. maaliskuuta.

Lue myös: Krista Siegfrids juontaa jälleen UMK:n selostuskohusta huolimatta - "Teen tämän työn tosi hyvin"

Lue myös: Homofobisuus ajoi Unkarin pois Euroviisuista? "Tapahtuma edustaa yleisön maun rappeutumista"

Lähde: Expressen

Kilpailut

Uusimmat