Kuva: AOP

Katy Perry hävisi tekijänoikeuskiistan - jättihitti muistuttaa liikaa kristillistä rap-biisiä

30.07.2019 14:15 - Iiro Myllymäki

Katy Perryn Dark Horse -kappaleen katsottiin oikeudessa muistuttavan liikaa Flame-räppärin biisiä.

Katy Perry, 34, on hävinnyt oikeuskiistan kristillisen räppärin Flamen, oikealta nimeltään Marcus Grayn, kanssa. Gray oli haastanut laulajatähden oikeuteen, koska hänen mielestään Perryn vuoden 2013 Dark Horse -hitti muistutti liikaa hänen vuonna 2008 julkaistua Joyful Noise -kappaletta. Los Angelesin tuomioistuin teki asiassa päätöksen maanantaina.

Seitsemän päivää kestäneen oikeudenkäynnin tulos oli, että Katy Perryn ja hänen kanssaan Dark Horse -kappaleen tehneiden Max Martinin, Dr. Luken, Cirkutin, Sarah Hudsonin ja Juicy J:n katsottiin syyllistyneen tekijänoikeusrikkomukseen ja että he ovat tietoisesti tai tietämättään kopioineet Grayn kappaleen instrumentaalitaustaa. Asianomistajina tapauksessa olivat räppärin lisäksi kappaleen biitin tehnyt Chike Ojukwu ja biisinkirjoittaja Emanuel Lambert.

Katy Perry, Max Martin ja Dr. Luke vakuuttivat oikeudessa, että he eivät olleet kuulleet Joyful Noise -kappaletta ennen Dark Horsen tekemistä. Puolustus nojasi myös New Yorkin yliopiston musikologi Lawrence Ferraran lausuntoon siitä, että Dark Horse ei ole merkittävällä tavalla samanlainen kuin Joyful Noise, vaan siinä on samanlaisia peruselementtejä kuin lukemattomissa muissa kappaleissa Maijalla oli karitsa -laulusta lähtien. Asianomistajat puolestaan olivat hankkineet lausunnon musikologi Todd Deckeriltä, joka oli tullut siihen tulokseen, että Perryn hitin tekijät olivat ”lainanneet” kristillisen räppibiisin biittiä.

Asianomistajat ottivat esille myös Katy Perryn historian kristillisten laulujen esittäjänä. Ennen läpimurtoaan Perry esiintyi gospel-laulajana ja julkaisi myös levyllisen kristillisiä pop-kappaleita. Näin ollen asianomistajat uskoivat, että Perryllä on ollut korkeampi todennäköisyys kuulla kristillinen rap-kappale. Joyful Noise ei saavuttanut valtavirran suosiota, mutta MySpacessa ja YouTubessa kappaletta on kuunneltu yhteensä yli viisi miljoonaa kertaa ja Flamen albumi, jolla kyseinen kappale on, oli Grammy-ehdokkaana.

Vielä ei ole tiedossa, kuinka suuret korvaukset Perry joutuu tekijänoikeusrikkomuksesta maksamaan. Alta voit kuunnella molemmat kappaleet ja suorittaa omat vertailusi.

Lue myös: Katy Perry odottaa vauvaa? Tuoreet rantakuvat käynnistivät villit spekulaatiot

Lue myös: Koko viihdemaailma kohisee juuri nyt Taylor Swiftin musiikkivideosta - ymmärrätkö syyn?

Lähde: Billboard

Kilpailut

Uusimmat