Kuva: Thomas Hanses / Eurovision.tv

Kärsiikö ennakkosuosikki Ruotsi viisusääntöjen sanelemasta muutoksesta esitykseen? Artisti kommentoi

18.05.2019 15:15 - Iiro Myllymäki

Ruotsi on joutunut ottamaan taustanauhalaulut pois gospel-henkisestä esityksestään.

Suomi on pudonnut tämän vuoden euroviisumittelöstä pois, mutta Ruotsi meni odotetusti jatkoon torstain semifinaalissa. Ruotsi on yksi tämän vuoden Eurovision laulukilpailun suurimpia ennakkosuosikkeja, ja tällä hetkellä se on vedonlyöjien mukaan neljänneksi todennäköisin voittaja.

Ruotsia edustaa 36-vuotias John Lundvik, joka on työskennellyt kauemmin biisintekijänä kuin parrasvaloissa paistattelevana artistina. Miehen gospel-vaikutteinen Too Late For Love oli selvä voittaja Ruotsin viisukarsintana toimivassa Melodifestivalen-kilpailussa. Usein ruotsalaisten esitykset ovat niin huippuunsa hiottuja tuotantoja jo Melodifestivalenissa, että ne siirretään identtisinä euroviisulavalle. Too Late For Love -esitys poikkeaa tästä kaavasta.

- Meillä oli hieno esitys Ruotsissa, mutta halusimme tehdä siitä vielä paremman. Nyt meillä on enemmän led-valoja, erilaiset asemat lavalla ja vaatteetkin ovat vähän erilaisia. Numerosta on tullut monitahoisempi, Lundvik kertoo Voice.fi:lle viisuhuuman keskiössä Israelin Tel Avivissa.

Yksi muutos on ollut Euroviisujen sääntöjen sanelema. Toisin kuin Melodifestivalenissa, Euroviisuissa ei ole lupa käyttää taustanauhoja tukemaan taustalauluja. Kaikki laulu on tuotettava livenä. Viime vuonna Ruotsin edustaja Benjamin Ingrosso harmitteli julkisesti, että taustanauhoja ei saa käyttää ja kutsui sääntöjä ”tyhmiksi”.

John Lundvik oli Melodifestivalenissa käyttänyt taustanauhoja muhevoittamaan kappaleen gospelkuoro-osuuksia. Lundvikin kanssa lavalla nähdään sama nelihenkinen taustalauluryhmä kuin Ruotsin karsinnoissa. Ero taustanauhojen tukemiin kuoro-osuuksiin on viisuesityksessä selvästi kuultavissa. Yltä voit katsoa Ruotsin semifinaalivedon torstailta, kun taas alta näet, millainen esitys oli Ruotsin karsinnan finaalissa.

Vaikka kappaleen koukku on juurikin messevissä kuoro-osuuksissa, John Lundvik ei vaikuta olevan sääntöjen sanelemasta muutoksesta huolissaan, päinvastoin.

- Olemme laulajia ja rakastamme laulamista. Loppujen lopuksi Euroviisut on laulukilpailu, jolloin on tärkeää osata laulaa. Kun on paljon taustanauhoja, ei tarvitse laulaa niin paljoa. Mielestäni ilman taustanauhoja kilpailusta tulee reilumpaa, Lundvik kertoo.

Ruotsin edellä vedonlyöntitilastoissa ovat jutun kirjoitushetkellä ainoastaan Alankomaat ja Australia. Ennakkosuosikin viitta ei paina Lundvikin harteilla.

- Ennakkosuosikin status tarkoittaa sitä, että ihmiset rakastavat kappalettani, ja biisinkirjoittajallehan se on unelmien täyttymys. Olen enemmän onnellinen kuin hermostunut, Lundvik sanoo ja väläyttää esityksestäänkin tuttua lämmintä hymyään.

Lue myös: Miksi Suomi häviää aina Ruotsille Euroviisuissa? Ruotsin ennakkosuosikkiedustaja antoi analyysinsa

Lue myös: Krista Siegfrids yritti lohduttaa Darudea ja Sebastian Rejmania - katso tunteikas päivitys

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat