Kuva: Andres Putting

Suomen euroviisuedustajaksi valitaan myös ensi vuonna kutsuartisti - kenestä Saara Aallon seuraaja?

15.06.2018 16:09 - Iiro Myllymäki

Uuden musiikin kilpailu järjestetään myös ensi vuonna kutsukilpailuna.

Uuden musiikin kilpailun (UMK) ensi vuoden toteutustavasta on kerrottu ensimmäiset tiedot julkisuuteen. Myös ensi vuonna kilpailu järjestetään kutsukilpailuperiaatteella. Viime vuonna UMK herätti paljon keskustelua, kun Yle valitsi Saara Aallon suoraan Suomen euroviisuedustajaksi, vaikka edustuskappaleen etsintää varten oli järjestetty avoin haku edellisvuosien tapaan. Suomen musiikintekijät ry jyrähti tuolloin siitä, että Yle oli muuttanut UMK:n sääntöjä kesken kaiken ja hyllyttänyt kilpailuun lähetetyt noin 300 kappaletta.

– Vuoden 2018 UMK osoitti, että kutsukilpailun kautta pystymme panostamaan enemmän esityksiin ja muuhun sisältöön. Jatkamme konseptin kehittämistä nyt tästä näkökulmasta, UMK:n tuottaja Anssi Autio sanoo.

Kilpailun lopullinen muoto on vielä auki. Tiedossa ei vielä ole, kutsutaanko kilpailuun yksi vai useampi artisti.

– Olemme saaneet yhteydenottoja ja olleet itse myös yhteydessä levy-yhtiöihin, tuottajiin, biisinkirjoittajiin ja artisteihin. Tunnustelemme ja pohdimme nyt eri vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia, Autio sanoo.

Saara Aallon edustuskappale valittiin UMK:ssa kolmen vaihtoehdon joukosta. Lopulta yleisö ja kansainväliset raadit valitsivat voittajaksi Monsters-kappaleen, jolla Suomi pääsi euroviisufinaaliin ensimmäistä kertaa vuoden 2014 jälkeen. Finaalissa sijoitus jäi toiseksi viimeiseksi.

Suomen euroviisukarsinta on järjestetty vuodesta 2012 alkaen Uuden musiikin kilpailu -nimellä. Kilpailun toteutustapa on muuttunut monta kertaa matkan varrella. Perusidea oli kuitenkin ennen Saara Aallon valintaa aina se, että kilpailussa tuodaan esille artisteja, jotka eivät vielä ole suurelle yleisölle tuttuja. Muun muassa Krista Siegfrids, Stig ja Softengine-bändi saivat kilpailusta vetoapua uralleen.

Suomen pop-markkinoiden suurimmat nimet eivät usein ole pyrkineet euroviisuedustajaksi. Monet fanit ja toimittajat ovat väläytelleet esimerkiksi Antti Tuiskun nimeä mietittäessä sopivaa euroviisuedustajaa. 

Lue myös: Yksi Euroviisujen kohauttaneimmista voittajista Suomeen keikalle

Kilpailut

Uusimmat