Kuningasidea kertoo jättihittinsä yllättävät taustat - sai alkunsa baaritiskillä

17.05.2018 19:15 - Iiro Myllymäki

Enemmän duoo ku sooloo -kappale oli reggaen sijaan ensin jazzia.

Vuoden 2012 kesällä ei voinut välttyä kuulemasta Kuningasidea-yhtyeen letkeää reggae-hittiä Enemmän duoo ku sooloo. Kyseessä oli 11-henkisen yhtyeen ensimmäinen single, ja se sai huomattavat määrät radiosoittoa ja nosti bändin ihmisten huulille. Kuningasidean Pole ja Väinö ovat kertoneet hittikappaleen taustoista Leo Stillmanin luotsaamassa Biisintekijän päiväkirja -podcastissa.

Helsingin Kalliossa sijaitseva Café Mascot oli yhtyeelle alusta asti tärkeä paikka, jossa heitettiin kiihkeitä keikkoja ja suunniteltiin tulevaa. Tuon paikan baaritiskillä syntyivät ensimmäiset säkeet Enemmän duoo ku sooloo -kappaleeseen.

- Tiskillä tuli kirjoitettua kertsin rivit ja oma säkeistöni. Luoman Kimmo (Café Mascotin ohjelmapäällikkö) sanoi, että tuossa on hyvä koukku ja duunaa tuota. Otin saman tien Väinöön kontaktia, ja hän teki nopeasti varmaan yhdeltä istumalta oman värssynsä, Pole kertoo kappaleen synnystä.

Kappaleen varhaisversiota vietiin jazzin suuntaan, mutta suunta muuttui, kun kappaleeseen päätettiin liittää Polen mielessä soinut ”pilliriffi”. Tuosta kappaleelle saatiin sen kantava torvimelodia.

Pian kappaleen synnyn jälkeen se sai ensiesityksensä – missäpä muuallakaan kuin Café Mascotissa. Tuosta ensiesityksestä on olemassa video YouTubessa, ja tuossa vaiheessa kappaleen nimi oli vielä Orpo olo. Bändi spiikkasi uuden kappaleen olevan ”päräyttävin biisi ehkä ikinä” eikä arvannutkaan, miten oikeaan osui. Tuosta marraskuisesta esityksestä kului muutama kuukausi ennen kuin kappale julkaistiin sinkkuna, ja kesän lopulla siitä oli tullut jättihitti. Voit katsoa videon biisin ensiesityksestä alta.

Kuningasidean Pole ja Väinö kertovat Biisintekijän päiväkirjassa, että eivät oikein vieläkään osaa suhtautua siihen, että kappaleesta muodostui niin iso hitti. Haastattelussa miehet myös valottavat muun muassa, miten monihenkinen bändi perustettiin. Voit kuunnella koko haastattelun alta.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot.

Lue myös: Kuningasidean kappale pääsi Luokkakokous 2 -elokuvaan: "Seuraavaksi tehdään näytelmä!"

Kilpailut

Uusimmat