Kuva: Eurovision.tv

Irlannin euroviisukappaleen homovideo herätti kohun

19.04.2018 11:15 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Euroviisujen voittoennätystä hallussaan pitävä Irlanti on rämpinyt viimeisimmät vuodet syvässä suossa kilpailussa. Maa on ollut finaalissa viimeksi vuonna 2013, ja ennakkoarvioiden mukaan tänäkään vuonna finaalipaikkaa ei helposti irtoa.

Tänä vuonna Irlanti luottaa yksinkertaisen balladin voimaan. Together-nimisen kappaleen esittäjä on Ryan O’Shaughnessy, 25, joka on Brittein saarilla tuttu sekä The Voice of Ireland - että Britain’s Got Talent -ohjelmasta. Britannian Talentissa mies sijoittui viidenneksi. Hän saavutti suurta kansainvälistä huomiota ensimmäisellä koelaulullaan, kun video esityksestä lähti leviämään sosiaalisessa mediassa. Videolla O’Shaughnessy esittää itse kirjoittamansa No Name -kappaleen ja saa sekä tuomarit että yleisön pauloihinsa. Kuusi vuotta sitten julkaistulla videolla on YouTubessa yli 46 miljoonaa katselukertaa.

Ryan O’Shaughnessy on ollut itse kirjoittamassa viisukappalettaan. Kappale nousi maaliskuussa otsikoihin, kun kirjoitettiin, että Venäjä saattaa kieltäytyä lähettämästä miehen euroviisuesitystä tv:ssä kappaleen musiikkivideon takia. Videolla nähdään miespari kävelemässä ja tanssimassa kadulla. O’Shaughnessy itse toi uhkauksen esiin Twitter-tilillään, johon hän linkkasi Pink Sixty -sivuston videon aiheesta.

”Venäjä uhkaa nyt esittämiskiellolla Together-videoni takia. Homovastaista propagandaa levittävää hallintoa parhaimmillaan. Naurettavaa jos minulta kysytään”, O’Shaughnessy kirjoitti. 

Lukuisat tiedotusvälineet tarttuivat twiittiin ja spekuloivat, voisiko Venäjä todella jättää Irlannin laulun esittämättä Euroviisujen semifinaalissa ja mahdollisesti finaalissa. Wiwibloggs-viisusivusto kysyi aiheesta Irlannin viisudelegaation johtajalta Michael Kealylta, ja hänen mukaansa minkäänlaista uhkausta ei ollut todellisuudessa esitetty.

- Tietääkseni se on pelkkä huhu. Kukaan ei ole kertonut minulle tuollaisesta. Olisi pettymys, jos näin olisi, Kealy kommentoi.

Arvio:

Irlanti pyrkii entiseen euroviisuloistoonsa sillä reseptillä, mikä loiston alun perin sytytti – vakuuttavalla balladilla. Together tuo erityisesti mieleen vuoden 1994 kitaravetoisen Rock ’n’ Roll Kids -tunnelmoinnin. Ei sillä, etteikö Irlanti olisi luottanut balladeihin monena aiempanakin vuonna ja heikolla menestyksellä. Together on kyllä vahvempi kappale kuin viimevuotinen Dying To Try, mutta harmillisesti Irlanti kilpailee tänä vuonna äärimmäisen kovatasoisessa ensimmäisessä semifinaalissa, jossa väistämättä moni kelpo esitys karsiutuu finaalista. Samassa semifinaalissa kilpailee myös Saara Aalto.

Together on leppoisaa laulaja-lauluntekijä-musiikkia, jonka Ryan O’Shaughnessy esittää suorastaan hunajaisella äänellään. Kappaleen falsettikertosäe tuottaisi monelle ongelmia, mutta O’Shaughnessy on livetilanteissa jo osoittanut hallitsevan tuonkin kohdan varmuudella. Monen mielestä kappale varmasti sopisi paremmin irkkupubin nurkkaan esitettäväksi kuin suurelle euroviisulavalle, mutta ehkä Ed Sheeranin menestyksen innoittamana tällainenkin musiikki nähdään nyt entistä enemmän potentiaalisena massojen villitsijänä. Ei kuitenkaan voi välttyä ajattelemasta, että 1990-luvulla Irlannin voittoputken vuosina tämä olisi toiminut paremmin ja saanut vähintään sata pistettä enemmän kuin nyt.

Kyllähän kappale finaalipaikan ansaitsisi. Kaikkea toivoa finaaliin pääsyn suhteen ei kannata vielä haudata, sillä Irlannilla on äärimmäisen hyvä esiintymispaikka semifinaalin toiseksi viimeisenä ja vieläpä kahden nopeatempoisemman kappaleen välissä.

Pisteitä Irlanti ansaitsee myös kappaleen videosta. On kekseliäs ja rohkea ratkaisu kuvittaa tällainen erobiisi näin romanttisella videolla. Irlanti luultavasti onnistuu kohottamaan asemiaan, jos videon miestanssijat nähdään myös live-esityksessä.

Lue aiemmin julkaistut euroviisuesittelyt tästä linkistä.

Lue myös: Euroviisujen tämän vuoden inhotuin kappale tulee Venäjältä

Lähteet: Wiwibloggs, Eurovision.tv

Kilpailut

Uusimmat