Kuva: Hanna-Maria Grönlund

Ilkka Alanko: "V*ttu miksi Neljän Ruusun pitäisi kuulostaa miltään muulta kuin Neljältä Ruusulta?"

21.02.2018 17:45 - Senja Rapila

Suomalaismuusikko ei koe, että yhtyeen tulisi muuttua vuosien kuluessa. Hän pitää siitä, että yhtye kuulostaa "aina samanlaiselta".

Neljä Ruusua -yhtyeen jäsenet ovat soittaneet tänä vuonna jo 36 vuotta yhdessä. Yhtyeen keulahahmo Ilkka Alanko kertoi aiemmin viime vuonna Voice.fi:n haastattelussa, että musiikin tekeminen on muuttunut näiden vuosien aikana todella roimasti.

- Se on muuttunut ihan h*lvetisti. Silloin se oli harvinaista, että joku ylipäätänsä tekee musiikkia tai soittaa. Kun olin silloin pikkupoikana Joensuussa, kaikki pelasivat vaan lätkää ja fudista. Tai ylipäätänsä että joku kuunteli musaa, sekin oli harvinaista, Alanko pohtii haastattelussa.

- Tänä päivänä olet vähän outo, jos et ole jossain bändissä tai räppää. Vedin tämän esimerkin vähän äärimmäisyyksiin. Nyt tuntuu siltä, että kaikki tekee musaa. Musaa tehdään nykyään niin h*lvetisti paljon enemmän.

Aiemmin musiikin kuuntelu on ollut huomattavasti haastavampaa kuin nykyään. Tänä päivänä voit kuunnella mieleistäsi musiikkia miltei mistä tahansa.

- Jos silloin halusi kuulla rokkia jostain, silloin piti hakeutua radion ääreen silloin kun Rockradio tuli. Tai katsoa telkkarista levyraatia, jos siellä sattuisi olemaan yksi tai kaksi poppibiisiä iskelmän seassa. Onhan ajat muuttuneet todella paljon.

Musiikin tekeminen muuttunut

Alanko summaa, että pääsääntöisesti musiikin tekeminen on vuosien aikana helpottunut ja nopeutunut teknisesti. Hän kuitenkin kertoo, että tuoreimmalla Mustia ruusuja, osa I -EP:llä hänen ääntään ei ole muokattu lainkaan äänityksen jälkeen.

- Mun liidilaulua ei ole fiksattu ollenkaan uusimmalla levyllä. Halusin, että sitä muokataan mahdollisimman vähän. Sitten meidän tuottaja Tamu Tamminen sanoi, ettei sitä tarvinnut virittää ollenkaan. No, tottakai siellä on p*skoja kohtia. Minun mielestäni se on makeeta ja helvetin harvinaista tänä päivänä, että jätetään virittämättä liidilaulut.

Muusikon mielestä se, jos ääntä ei muokata lainkaan, on inhimillistä.

- Minusta tuntuu, että siinä häviää aina jotain. Tietenkin se on oma tehokeinonsa, jos tekee tietyntyyppistä tanssimusiikkia tai vastaavaa. Mutta kyllä  luulen, että siinä häviää jotain inhimillisyyttä. Minusta on siistiä kuulla tänä päivänä virittämätöntä musiikkia.

Paineita hittibiisien teosta?

Vuodesta 1982 voimissaan ollut Neljä Ruusua on saanut julkaistua todella monia hittikappaleita, jotka kestävät jopa aikaa. Esimerkiksi Sähkökitara ja Juppihippipunkkari ovat kappaleita, jotka miltei jokainen tuntee iästä riippumatta.

Tänä päivänä kilpailu hittikappaleista on koventunut, mutta siitä huolimatta Alanko ei koe paineita hittibiisien teosta.

- Meillä ei oteta paineita niinkään hittibiisien tekemisestä. Niitä biisejä tulee mitä tulee ja sitten niitä tehdään, mutta siinä vaiheessa kun niitä tehdään, niin ei kelata että tästä tulee hitti. Yleensä se ei niin onnistu, tai sitten me ollaan niin amatöörejä, hän nauraa.

Alanko ei myöskään koe, että yhtyeen pitäisi muuttaa tuttua tyyliään vuosien kuluessa.

- Se on tavallaan ihan hauskaa, että me ollaan tällainen dinosaurus-instituutio, mikä on oma juttunsa. Voihan sitä tietenkin kritisoida, että ollaan vuodesta toiseen liian samanlaisia, mutta v*ttu miksi Neljän Ruusun pitäisi kuulostaa miltään muulta kuin Neljältä Ruusulta. Kyllä se on myös vähän kaksipiippuinen juttu.

Artisti kuitenkin myöntää, että on Neljä Ruusua muuttunut kaikkien vuosien aikana jonkin verran.

- Jos vertaa tämän päivän Neljää ruusua 80-luvun Neljään ruusuun, onhan siinä iso ero. Eikä me haluta tehdä kahta samanlaista levyä peräkkäin. Aina sitä pitää vähän uudistua.

Lue myös: Muusikko Ilkka Alanko fiilistelee Katy Perryä - "En ole sellainen, joka jämähtää vanhoihin juttuihin"

Lue myös: Ilkka Alanko on mies, joka ostaa joululahjat viimetipassa: "Tärkeintä on perheen ja suvun yhdessäolo"

Kilpailut

Uusimmat