Kuva: Senja Rapila

Suomalais-DJ esiintymisestä: "Lavalla voi tapahtua sellaisia asioita, että on henkisesti ihan romuna"

07.09.2017 20:15 - Senja Rapila - Luettu 715 kertaa

Radio Novan juontajanakin tunnettu Oku Luukkainen myöntää, että esiintyminen yleisön edessä jännittää. Silti hän rakastaa DJ-keikkoja yli kaiken.

Radiojuontaja Oku Luukkainen ei olisi voinut kuvitellakaan nuoruudessaan, että jonain päivänä hänestä tulisi vielä suomalaisten rakastama DJ. 

- Kaikkea on kiittäminen Radio Novan Retroperjantai-ohjelmaa. Kyllä se lähtee siitä, että ohjelman suosio on niin hyvä, että ihmiset haluavat tulla katsomaan paikan päälle kun soitan niitä biisejä mitä soitan perjantaisin lähetyksessä, Oku kertoo haastattelussa.

Alkuaikoina Retroperjantai-ohjelmaa juonsi Suomi Rockilla tällä hetkellä vaikuttava radiojuontaja Ville Kinaret. Retroperjantai oli aloitusaikoinaan vain ohjelma, jossa soitettiin kasaria ja muuta old-school -musiikkia.

Oku on ollut Radio Novan Retroperjantain ratissa jo noin neljä vuotta. Hänellä oli rattiin tarttuessaan selkeä visio siitä, että ysäri tulisi olemaan se juttu, mitä ohjelmalta toivotaan.

- Kun aloin juontamaan Retroperjantaita, tuli joskus sellainen yllättynytkin fiilis, että hetkinen, minähän tiedän nämä kaikki biisit! Ja se johtuu siitä, että olen silloin nuorena ne kuullut, kun ajettiin Toyota Corollalla ympäri kyliä ja popitettiin musaa.

Oku on ollut Radio Novan Retroperjantain ratissa jo noin neljä vuotta. (kuva: Senja Rapila)

Ei pelkkä DJ

Suomalaisten rakastama radiojuontaja ei pidä itseään niinkään tiskijukkana, jonka vuoksi taiteilijanimi DJ Oku Luukkainen on muuttumassa hiljalleen pelkäksi Oku Luukkaiseksi.

- Alusta alkaen oli selkeää, että se oikea termi olisi ennemmin sellainen hype-man, joka siis hypettää näitä biisejä läpi. Oli kyllä sekin selkeää, että jos olisi laittanut mainoksiin Hype-man Oku Luukkainen, moni olisi miettinyt, että mikä ihme siellä oikein on keikalla, Oku nauraa.

- DJ oli siinä mielessä simppeli, koska soitan musiikkia. Suurimmaksi osaksi kuitenkin elän niitä biisejä läpi yleisön kanssa, laulaen ja räpäten. Osin myös itsekin jorailen siinä yleisön kanssa.

(kuva: Senja Rapila)

Keikkailu alkoi rytinällä, kun pian Retroperjantain rattiin tarttuessa hän päätyi jo soittamaan musiikkia Suomen suurimmille ysärifestareille, We Love the 90's -festareille, ysäribiisejä tuhansien ihmisten eteen.

- Muistan kuinka tuijotin soittimia ja sanoin hyvälle ystävälleni, että silloin kun olen ollut viimeksi DJ:nä, silloin on soitettu CD-levyjä ja että mihin nämä muistitikut työnnetään. Ensimmäiset keikat olivatkin sellaista hapuilua. Ensimmäisistä keikoista lähtien meininki on ollut kuitenkin hurja, Oku pohtii.

Okun toistaiseksi suurin keikka on ollut Helsingin jäähallissa, kun hän lämmitteli yleisön valmiiksi Scooteria varten.

- Sen muistan kyllä elävästi. Muistan kuinka olin himassa ja odotin, että taksi tulee hakemaan jäähallille. Mietin, että olen nyt menossa esiintymään Helsingin jäähallille, joka on loppuunmyyty. Minulla on kaksi keikkaa alla. Silloin menin baarikaapilleni, otin hömpsyn ja mietin, että nyt Luukkainen pelottaa. Silloin pelotti tosi paljon.

- Sen keikan jälkeen oli kuitenkin superhyvä fiilis, että tämä tulee kantamaan. En kuitenkaan olisi arvannut, että tämä kantaa näin pitkälle. Nyt kun on yli sata keikkaa tehty, niin kyllä siihen on löytynyt sellainen usko, että kyllä niitä keikkoja tulee koko ajan lisää.

(kuva: Senja Rapila)

"Aina on se riski, että näytät nololta"

Oku myöntää, että häntä jännittää esiintyminen aina.

- Oli se keikka sellainen, että siellä oli 300 ihmistä tai 3000, kyllä minua jännittää aina mennä sinne lavalle. Se on sellainen fiilis kun hyppäisi benji-hypyn. Olet siinä ylhäällä ja mietit, että miksi teen tämän, olisi paljon helpompaa olla tuolla alhaalla ja tekemättä tätä, hän kertoo.

- Nämä keikat ovat minulle tietyllä tapaa joka kerta benji-hyppy, jonka jälkeen tulee se hyvä fiilis, että onneksi tein sen. Ja että haluan hypätä vielä joskus.

(kuva: Senja Rapila)

Radiojuontaja myöntää, että keikkailussa on myös omat huonot puolensa. Välillä se pelottaakin, että onnistuu jollain tavalla nolaamaan itsensä keikkalavalla.

- Kun menet keikalle, siinä on aina se riski, että se menee pieleen ja että näytät nololta. Kukaan sinne ei kuole, mikä on hyvä muistuttaa aina itselleen. Henkisesti voi kuitenkin tapahtua sellaisia asioita, että on ihan romuna. Mutta sieltä voi tulla myös voittajana. Ja se on omalla tavallaan myös se, joka kiehtoo keikkailussa.

Kuuntele Radio Novan Retroperjantaita joka perjantai 19-22.

Lue myös: Go 90's -festivaalit tarjoilivat aimo annoksen ysäriä - katso kuvakooste Turun festariviikonlopulta

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat