Kuva: Senja Rapila

Cheekin lähtö Rähinältä kylmensi välit pitkäksi aikaa Elastisen kanssa: "Henkilökohtainen isku"

06.10.2016 00:08 - Anna Hopi

Räppäreiden välit palautuivat kuntoon vasta, kun Cheek teki aloitteen Profeetat-kappaleeseen.

Cheekin juuret ovat Lahdessa, missä on ollut oma rap-skenensä. Eri kaupunkien porukat eivät olleet kovin hyvää pataa keskenään vielä vuonna 2007, jolloin Jare Tiihonen unelmoi yhteistyöstä pääkaupunkiseudun rap-porukan kanssa. Tuo ryhmä oli tietenkin Rähinä, jota johti kummisedän otteella Elastinen eli Kimmo Laiho.

Cheek oli tehnyt Sonylle musiikkia, mutta ei saanut kunnollista tukea uralleen suuresta levy-yhtiöstä ja unelmoi uusista askeleista. Kävi niin, että ovet Rähinä Recordsille avattiin Tiihoselle, jonka jälkeen alkoi yhteistyö. Elastinen kertoi JHT - Musta lammas -elämäkerrassa puheenvuorossaan, miksi antoi Jarelle mahdollisuuden.

"Jarella oli alaan Herrasmiesliigan platta, josta olin digannut. Lisäksi minua imarteli, että Jaren rispekti Rähinää kohtaan oli niin suuri, että hän oli halukas yhteistyöhön. Myös ajoitus oli täydellinen, koska meillä oli Iso-H:n kanssa uusien artistien haku päällä. Eikä tässä kaikki. Jätkällä oli valmis levy hanskassa. Se oli duunannut kaiken itse Sun täytyy -biisin videota myöten. /.../ Ajattelin, että Jaren tahtotila on niin kova, että siltä pohjalta pystymme ponnistamaan seuraavalle levelille. Niin kuin me sitten yhdessä tehtiinkin."

(kuva: Senja Rapila)

"Jaren lähtö oli henkilökohtainen isku"

Rähinän kanssa tehtiin levyt Kasvukipuja, Kuka sä oot, Jare Henrik Tiihonen ja Jare Henrik Tiihonen 2. Liekeissä-kappaleen ansiosta Cheekin ura lähtee nousukiitoon. Keikkoja, julkisuutta, faneja ja rahaa tulee enemmän. Joskus käy niin, että rengistä tulee isäntäänsä isompi - näin kävi Cheekille. Hän kasvoi Rähinää suuremmaksi.

Blockfesteillä 2009 Cheek oli pääesiintyjä ja FIntelligens toiseksi viimeinen. Fintelligensin pojat vetivät tahallaan show'n pitkäksi ja saivat Cheekin räjähtämään itselleen takahuoneessa.

Vuonna 2011 Cheek oli ehtinyt jo ajatella tilannetta enemmän, ja se oli hänelle vaikea. Joskus mietitytti, olisiko suuren levy-yhtiön leivissä enemmän mahdollisuuksia. Hän päätti lopulta loikata Warnerille, ja perustaa oman Liiga Music -levyyhtiön turvaamaan omat etunsa.

Vasta elämäkerrassa Elastinen kommentoi asiaa, miten hän Jaren lähdön tuolloin koki.

"Kun Jare ilmoitti syksyllä 2011, että siirtyy Rähinältä Warnerille, se oli henkilökohtainen isku. Tuntui kuin matto olisi vedetty jalkojen alta. Mielestäni asiat olisi pitänyt hoitaa toisella tavalla. /.../ Kun Jare tuli Rähinälle, hänestä tuli Rähinä crewn mies. Koin, että ei voi toimia niin, että ensin otetaan crewltä jeesiä ja annetaan sen nostaa sut seuraavalle levelille, ja sitten se crew vaan hylätään. /.../ Ymmärsin, että eroan Jaresta siinä, että itse en voi enkä halua uhrata uran alttarille ihan kaikkea."

Elastinen paljastaa kirjassa, että hänen ja Cheekin suhde normalisoitui vasta syyskuussa 2013 jäähallikeikkojen yhteydessä, kun Jare pyysi häntä fiittaamaan Profeetat-kappaleella.

(kuva: Senja Rapila)

"Minulle lähteminen oli selvää"

Cheek kommentoi tuntemuksiaan Iskelmälle, mitä vanhan ystävän avautuminen aiheutti.

- Se oli tosi mielenkiintoinen interlude, tuollaisia halusinkin kirjaan, että jollain on eri näkemys kuin minulla. Mä en edes tiennyt, että Elastinen koki tilanteen niin vahvasti kun luin tuon kirjan. Se, että lähdin Rähinältä, oli hänelle iso asia ja minullekin. Näin, että minun oli aika lähteä omaan suuntaan ja kulkea omaa polkua, kertoi artisti Iskelmän haastattelussa.

- Ongelma oli se, että Rähinä oli auttanut minua niin paljon. Teimme neljä levyä yhdessä ja olimme kaveriporukka. Silti minulla oli olo, että pitää mennä toiseen suuntaan. Senhän takia sanon Valot sammuu -biisissä, että "pyörin sängyssä tyyny läpimärkä, ei helvetti on lähdettävä Rähinältä." Minulle se oli kuitenkin selvää.

Kilpailut

Uusimmat