Kuva: Shutterstock

Tunnistatko milloin meikkituotteesi ovat pilalla? Listasimme selkeät merkit

26.03.2018 15:45 - Katariina Auvinen

Esimerkiksi huulipuna tulisi vaihtaa uuteen vuoden kuluttua edellisen avaamisesta.

Kuten myös muut kauneustuotteet, niin myös meikitkin vanhentuvat. Marie Claire -julkaisu on listannut tietyt merkit, joista tiedät että on aika vaihtaa lempituotteesi uuteen. 

Meikkivoide ja peiteväri 

Meikkivoiteiden säilyvyyteen vaikuttavat muun muassa voiteen sisältävät ainesosat. Keskimäärin meikkivoiteet ja peitevärit säilyvät hyvinä noin vuoden verran. Erityisesti öljypohjaisista voiteista öljy erottuu voiteesta, kun tuote vanhenee. Toinen varma merkki huonoksi menemisestä on tuotteen paksuuntuminen ja paakkuuntuminen. 

Puuteri, poskipuna ja aurinkopuuteri 

Monet uskovat, että puuterit tai poskipunat eivät vanhene, mutta julkaisun mukaan nämäkin tuotteet tulevat tiensä päähän viimeistään 18 kuukauden jälkeen avaamisesta. Puuterituotteet eivät sisällä vettä, joten bakteeritkaan eivät pääse lisääntymään tuotteessa. Tuotteen pinnalle kerääntyy kuitenkin epäpuhtauksia levitysvälineiden avulla.

Puuterin tai poskipunan pinnalle muodostuu kova ja tummempi kalvo, joka kielii vanhaksi menemisestä. Puuterihuiskuun tarttuu käytössä aina öljyä ihon pinnalta, joka kulkeutuu puuterin tai poskipunan pinnalle. Tämä taas osaltaan luo bakteereille kasvupaikan, eikä tuote levity myöskään niin kauniisti, joten on aika ostaa uusi tuote. 

(kuva: Shutterstock )

Ripsiväri 

Ripsiväri on yksi nopeimmin pilaantuvista tuotteista. Jos käytät ripsiväriä melkein joka päivä, on aika ostaa uusi tuote kolmen kuukauden kuluttua edellisen avaamisesta. Satunnaisessa käytössä ripsiväri tulisi uusia puolen vuoden välein. Ripsissämme on luonnostaan bakteereita, jotka siirtyvät helposti ripsiharjan mukana itse tuotteeseen. Tämä voi aiheuttaa ärsytystä tai vakavimmissa tapauksissa silmätulehduksen. 

Tuotteen vanhenemisesta kertoo muun muassa paha haju. Julkaisu kuitenkin suosittelee heittämään tuotteen suosiolla pois viimeistään puolen vuoden kuluttua. 

Rajauskynät ja -värit 

Nestemäisessä rajausvärissä on samanlainen koostumus kuin ripsivärissä, joka osaltaan ruokkii bakteerien kasvua. Tämän vuoksi nestemäinen rajausväri pilaantuu jo keskimäärin kolmessa kuukaudessa. 

Jos et kuitenkaan halua olla ostamassa heti uutta väriä, kannattaa suosia rajauskynää. Teroittaminen kuorii pois bakteerit kynän kärjen pinnalta, joten kynä kestää jopa kolme vuotta hyvänä. Jos kynän kärkeen muodostuu valkea kelmumainen rakenne, jota on vaikea poistaa teroituksesta huolimatta, kielii tämä tuotteen huonoksi menemisestä. 

Huulipuna ja -kiilto

Monet ajattelevat, että huulipuna tai -kiilto keräisivät itseensä paljon bakteereja, mutta tuotteet kestävät itse asiassa yllättävän kauan. Tämä johtuu siitä, että useimpiin huuliin laitettaviin tuotteisiin on lisätty jo valmistusvaiheessa säilöntäaineita, jotka ehkäisevät bakteerien kasvua. Nämä pöpöjä torjuvat tuotteet alkavat menettämään tehoaan vuoden kuluttua, joten tuolloin on hyvä aika ostaa uusi tuote. 

Paakkuuntuminen, paha haju sekä mureneva koostumus ovat kaikki merkkejä siitä, että huulipuna tai -kiilto on mennyt pilalle. 

Lue myös: Säilytätkö kosmetiikkaa kylpyhuoneessa ja meikkipussissa? Ei kannattaisi

Lähde: Marie Claire 

Kilpailut

Uusimmat