Kuva: Fotolia

Hidasta ihosi ikääntymisen merkkejä tehokkaasti – jo pienet, arkiset teot auttavat

04.10.2016 13:35 - Rea Tallgren

Iho antaa meille mahdollisuuden nauttia kosketuksesta ja suojautua kylmältä. Omaa ihoa kannattaakin helliä ja kohdella kunnioittavasti – niin sen saa myös näyttämään nuoremmalta pidempään.

Iho on ihmisen laajin elin. Se on kuin vartalosi elintärkeä takki, joka suojelee sinua kylmältä ja toisaalta pitää sinut viileänä, kun muuten pakahtuisit kuumuuteen. Ihosi hermoston ansiosta voit myös nauttia kosketuksesta. Kasvojemme iho juonteineen ja ryppyineen kertoo monta tarinaa eletystä elämästä. Pisamat saattavat viestiä ulkona vietetystä ajasta ja arvet kertoa jokainen oman muistonsa.

Vaikka iho tuntuu arkipäiväiseltä asialta, kannattaa käyttää hetki sen arvokkuuden miettimiseen. Ihomme pitää meidät hengissä ja kertoo meistä myös ulospäin paljon – ja siitä onkin hyvä siksi pitää huolta ja helliä sitä.

Jos oman ihonsa haluaa pitää nuorekkaana pitkään ja hidastaa ikääntymisen merkkejä, kannattaa painaa mieleen ainakin seuraavat ohjeet:

Juo tarpeeksi vettä

Koska ihosi on elin, se muodostuu soluista, jotka taasen muodostuvat vedestä. Mikäli et ravitse solujasi tarvittavalla määrällä vettä, saattavat ne kuivua, ja se taas näkyy ihossakin. Vedenpuute tekee ihosta helposti ryppyisemmän ja myös kiristävän tuntuisen. Yhdessä yössä muutosta ei tapahdu, mutta kun lisäät vedenjuomisen osaksi päivittäistä rutiinia, huomaat ihosi muuttuvan heleämmäksi ja hidastat myös ryppyjen syntymistä.

Hieronta

Moni vannoo kasvojen hieromisen nimeen. Oikeanlaisten hierontojen kerrotaan virkistävän kasvojen pintaverenkiertoa ja tekevän näin ihosta nuorekkaamman ja kimmoisamman. Kerroimme aiemmin lyhyestä ja tehokkaaksi kehutusta kasvohieronnasta. Sen ohjevideon voit katsoa tästä.

Puhdistus

Kasvojesi iho on päivisin paljas kaikille kohtaamillesi haasteille; niin aivastuksille kuin ulkona velloville saasteillekin. Siksi ihosi ansaitsee kunnon puhdistuksen varsinkin iltaisin. Älä tyydy levittämään puhdistusmaitoa kasvoillesi suihkussa, vaan varmista myös kasvoveden avulla, että ihosi todella puhdistuu. Etsi asiantuntijan kanssa oikeat tuotteet juuri omalle ihollesi ja pidät sen nuorekkaana pidempään.

(kuva: Fotolia)

Puhtaat välineet, oikeat tuotteet

Putsaa ja pese meikkivälineet tasaisin väliajoin. Älä myöskään arkaile ostaa uusia. Likaisten meikkivälineiden käyttäminen tuo ihollesi epäpuhtauksia, jotka puolestaan saavat ihon helposti näyttämään tunkkaiselta. Meikkivälineisiin ja -tuotteisiin pätevät samat säännöt kuin puhdistusaineisiin; ne kannattaa valita asiantuntijan avulla, jotta löytää juuri omalle ihotyypilleen sopivat tuotteet.

Tumppaa jo 

Tupakoinnin on todistettu tieteellisesti vanhentavan ihoa ennenaikaisesti. Tupakoiminen tekee kasvojen verenkierrosta tehottomampaa, mikä puolestaan saa aikaan sen, että iho menettää elastisuuttaan ja heleyttään ja täten myös ryppyjä ilmestyy helpommin. Tupakoijien on todettu näyttävän 1,4 vuotta tupakoimattomia vanhemmilta.

Suojaa iho auringossa ja käytä aurinkosuojaa

Luulitko, ettei Suomen aurinko voi vahingoittaa ihoasi? Kannattaa miettiä uudelleen. Auringon uv-säteet vanhentavat ihoa arvaamattoman tehokkaasti ja erään tutkimuksen mukaan uv-säteitä on syyttäminen jopa 80 prosentista ryppyjä. Niinpä iho kannattaakin ehdottomasti suojata aina auringossa liikkuessaan. 

Vitamiinit 

Tehokkain vitamiini ihon sileänä pitämiseen on A-vitamiini, jota kutsutaankin asiantuntijapiireissä anti aging -vitamiiniksi. A-vitamiini auttaa pitämään ihon hyvinvoivana ja sitä saakin muun muassa hedelmät, porkkanat, maksa, voi ja juusto. Vitamiineja ja muita ihon rakennusaineita saat myös laadukkaista voiteista. Ole kuitenkin tarkkana, sillä vain tutkitut tulokset takaavat oikean hyödynnettävyyden.

Muista voiteet

Ihmisen iho kohtaa päivittäin niin monia haasteita, että se ansaitsee yön ajaksi hengähdystauon. Kun olet puhdistanut ihosi päivän likajäämistä ja rasituksista, pidä huoli, että myös kosteutat sitä oikein. Pelkkä vedenjuominen päivän aikana ei riitä, vaan iho ansaitsee myös ulkoapäin tulevan suojakerroksen, joka auttaa sitä palautumaan ja kohtaamaan jälleen seuraavana aamuna tulevan päivän haasteet. Konsultoi asiantuntijaa voiteita valitessasi, jotta löydät juuri omalle ihollesi sopivat tuotteet.

Lähteet: UW Health, Health, Daily Mail, Terve.fi

Lue myös: Paljastaako kaulan iho todellisen ikäsi? Ammattilaisen nikseillä taiot kaulan ihon kiinteäksi

Lue myös: Hoida ihoasi oikein - viisi yleistä hoitovirhettä

Kilpailut

Uusimmat