Kuva: AOP

Foreca: Viikon sää on yhtä vuoristorataa - miltä näyttää uudenvuoden tilanne?

28.12.2021 14:15 - Roy Kokkonen

Uuttavuotta vietetään lauhan ja kylmän virtauksen käännöspisteessä, kertoo Foreca.

Joulun sää oli kylmä koko maassa, mutta tämän viikon alkupuolella lauhtuu. Sateita voi tulla paikoin myös räntänä ja jopa vetenä. Viikon loppupuolella säässä on luvassa näillä näkymin täyskäännös jälleen kylmempään.

– Lauhtuminen tuo epävarmuutta sateiden olomuodon ennusteisiin. Näyttää kuitenkin siltä, että tiistaina sateet ovat vielä alkuun lunta, mutta muuttuvat rannikoilla ja saaristossa vetisempään suuntaan, kertoo meteorologi Jenna Salminen Forecan blogissa.

Lämpötilat ovat suuressa osassa maata nollan ja kymmenen pakkasasteen välillä keskiviikkona ja torstaina. Pohjoisessa Lapissa on kylmempää, länsirannikolla ja Ahvenanmaalla voidaan käydä plussan puolella.

Loppuviikolla sään ennustettavuus heikkenee. Uutenavuotena voi tulla sekä lumi- että vesisateita.

– Uudenvuoden tienoilla meitä on lähestymässä lännestä matalapaine, joka olisi kulkemassa Suomen yli. Alkuun etelänpuoleinen virtaus voimistuu entisestään, jolloin lisää lauhaa ilmaa on tulossa etelän suunnalta. Samalla matalapaine tuo sateita. Kun sade ja lauha ilma yhdistetään, niin tämä uhkaa tuoda vesisadetta länteen ja etelään, osassa maata sateet ovat lunta, Salminen sanoo.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan pohjoisvirtaus vaikuttaa voimistuvan uudelleen loppuviikosta, vähintään hetkeksi. Se toisi jälleen kylmää ilmaa koko maahan.

– Pakkanen pääsisi jälleen kiristymään. Riippuu ajoituksesta, mihin kohtaan loppuviikkoa ja uudenvuoden juhlintaa kylmänpurkaus ehtii tulla. Uudenvuoden tienoilla ollaan siis lauhan ja kylmän virtauksen käännöspisteessä. Jos kylmänpurkaus pääsee vaikuttamaan uudenvuoden ympäristön sateisiin, niin sateet muuttuvat jälleen koko maassa lumeksi, Salminen sanoo.

Lue myös: Miksi suutelemme uuden vuoden vaihtuessa? Perinteet useiden satojen vuosien takaa

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat