Kuva: AOP

Foreca: Arktinen kylmänpurkaus iskee - "Valkea maa koko maahan ja pakkasta perään"

18.11.2021 16:15 - Roy Kokkonen

Loppuviikosta viilenee. Viimeistään ensi viikolla talvi saapuu myös eteläiseen Suomeen. Etelässäkin pakkaset voivat kiristyä yöllä 15 asteeseen, kertoo Foreca.

Kuukausiennusteen mukaan sää kääntyy talvisempaan suuntaan maan eteläosassa asti tämän viikon lopussa ja ensi viikolla, kertoo Foreca blogissaan.

– Kuukausiennusteessa mielenkiintoisimmat käänteet ovat ensi viikon arktinen kylmänpurkaus ja jouluviikko. Kylmä marraskuun loppu näyttäisi toteutuvan, kun ensi viikolla selvä kylmä kuoppa arktisilta alueilta lävähtää laajalle alueelle Eurooppaan, etenkin Länsi- ja Pohjois-Eurooppaan. Suomen ja Pohjois-Euroopan lisäksi lunta nähdään todennäköisesti etelämpänäkin Euroopassa, kertoo Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Kuluva viikko on on suuressa osassa Suomea 1-3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Viikonloppuna kuitenkin kylmenee. Sunnuntaista on tulossa viikon kylmin päivä - silloin plusasteita on enää kapealla vyöhykkeellä etelärannikolla.

– Loppuviikko näyttää jo kylmemmältä ja varsinkin yöt menevät pakkasen puolelle, Mäntykannas sanoo.

Ensi viikolla länsi- ja lounaisvirtaukset muuttuvat pohjoisvirtaukseen. Silloin talvi saapuu viimeistään eteläiseenkin Suomeen.

– Nyt näyttää siltä, että talvi tulee viimeistään ensi viikolla myös etelään – valkea maa koko maahan ja pakkasta sen perään. Ennusteissa näkyy ihan kunnon pakkasia myöhemmässä vaiheessa ensi viikolla. Etelässäkin yöpakkaset voivat olla lähes 15 astetta ja pohjoisessa yli 20 astetta. Mutta katsotaan, miten käy, Mäntykannas toteaa.

Talvikeli ei välttämättä tule jäädäkseen. Mäntykannaksen mukaan joulukuun puolivälissä voi tulla sateita ja lauhempaa keliä. Jopa jouluviikko saattaa olla sateinen.

– Jos tässä nyt talvi tulee vierailemaan marraskuun loppupuolella, niin voi olla, että se ei vielä tule pysyvästi – saa nähdä, Mäntykannas sanoo.

Forecan mukaan pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue myös: Talvirenkaiden ominaisuus voi yllättää - Autoliitto muistuttaa, että pelkkä renkaanvaihto ei riitä

Lue myös: Pakkaspäivän takkikikka näyttää upealta ja lämmittää - katso kuvat supertähtien tyyleistä

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat