Kuva: Aino Haili

Jokelan koulusurmista tulee pian kuluneeksi 11 vuotta – kuuntele pätkä kohtalokkaasta runosta

24.09.2018 16:45 - Emmi Moilanen

Rikospaikkaradion uudessa jaksossa käydään läpi Jokelan koulusurmien kohtalokkaita tapahtumia.

Tällä viikolla MTV3:n rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen pureutuvat RadioPlayn Rikospaikkaradio-podcastissa Jokelan koulumurhiin. 7. marraskuuta vuonna 2007 juuri ennen keskipäivää koulun oppilas asteli sisälle Jokelan koulukeskukseen ja ampui kahdeksan ihmistä. Lopuksi ampuja, 18-vuotias abiturientti Pekka-Eric Auvinen, surmasi itsensä.

- 11.42 alkoi ampuminen koulun sisätiloissa ja ensimmäinen uhrikin tuli. 22 minuuttia kesti tuo ampuminen, Lehtinen kertaa kohtalokkaan päivän tapahtumia.

Paikan päällä toimittajana ollut Sipilä kertoo, että koulun ympäristö eristettiin ja paikalla oli raskaasti aseistettuja poliiseja. 150 oppilasta saatiin evakuoitua nopeasti.

- Auvinen oli mennyt koulun vessaan, jossa oli ampunut itseään päähän ja kuoli myöhemmin sairaalassa, Sipilä kertoo.

Tekijä ja teko ristiriidassa

Sipilä ja Lehtinen pohtivat tuoreessa jaksossa, että Jokelan tapauksessa tekijä ja teko olivat ristiriidassa keskenään. Auvinen oli hiljainen ja eristäytyvä luonne, eikä hänellä myöskään ollut aikaisempaa rikostaustaa.

- Myöhemmin kävi ilmi, että toki oli ollut koulukiusattu, viihtyi netissä ja kärsi lievästä paniikkihäiriöstä ja esiintymispelosta. Tämän tyyppinen tekijä, mikä on sitten ehkä myöhemmin tarkentunut täällä Suomessakin tällaisten kouluampumisten ja vastaavien tekijäprofiiliksi, Sipilä toteaa.

”Olen kohtaloni herra, olen sieluni valtias”

Auvinen oli myös kiinnostunut ääri-ilmiöistä, pelasi väkivaltapelejä ja ilmaisi ihailua aiempia koulusurmia kohtaan. Auvinen oli ladannut internettiin videon tulevasta teostaan vain puoli tuntia ennen koululle saapumistaan.

Podcastin tuoreessa jaksossa kuullaan äänite, jossa Auvinen lukee YouTubeen lataamallaan videolla dramaattisen pätkän Willian Ernest Henleyn runosta. Sipilä kertoo, että runon viimeiset säkeistöt ovat suomennettu eräässä versiossa ”olen kohtaloni herra, olen sieluni valtias.”

- William Ernest Henleyn runoa on moni maailmanluokan johtaja siteerannut omissa puheissaan. Sen on katsottu osoittavan tietynlaista voimaa, vastarintaa ja päättäväisyyttä.

Pääset kuuntelemaan jakson kokonaisuudessaan alta.

Rikospaikkaradio-podcastissa rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen käyvät läpi Suomea kuohuttavimmat rikostapaukset viime vuosikymmenten ajalta. Jokainen jakso sisältää aitoja ääniklippejä, jonka vuoksi podcastia ei suositella alle 16-vuotiaille.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele podcastin tähän mennessä ilmestyneet jaksot.

Lue myös: Kuuntele pätkä Jari Aarnion kuulustelusta: "Huumausainekaupasta rahaa minulle ei ole tullut"

Lue myös: Anneli Auerin hätäkeskuspuhelu järkyttää yhä: "Täällä on joku tappaja, tulkaa nopeesti!"

Kilpailut

Uusimmat