Kuva: AOP

Nyt puhuu somekommenteillaan suututtanut Janne Hurme: "Kiistän olevani rasisti"

10.03.2017 16:04 - Anna Hopi - Luettu 6 816 kertaa

Turun perussuomalaisten kunnallisvaaliehdokkaana oleva Janne Hurme ei kadu kirjoitustaan, joka nosti somekohun.

Radio Nova sai tavoitettua Janne Hurmeen, jonka ympärillä velloo paraikaa somekohu. Hurme herätti raivon sosiaalisessa mediassa julkaistuaan Facebook-viestejä, joissa kommentoi itsemurhaa yrittänyttä maahanmuuttajaa muun muassa apinaksi. Helsingin Sanomien uutisoima tapaus on järkyttänyt ihmisiä, kun ulkomaalaistaustainen mies yritti hirttää itsensä Helsingin keskutassa julkisella paikalla.

Hurmeen mielestä tapauksessa oli kyse lavastetusta tilanteesta.

- Kommenteissani ei ollut mitään rasistista. Rasistileima on naurettava, kuin myös natsijutut. Suomalaiset kun ovat Kummeli-rakkaita, niin muistavat varmaan sieltä ja vähän kauempaakin sen, että kun ihminen tekee tyhmyyksiä, häntä sanotaan apinaksi. Huusin tänään muun muassa autoilijalle, joka tuli kolmion takaa eteeni, että perkeleen apina, sanoo Hurme.

- Jos tekee tyhmiä temppuja, niin olet ikään, ulkonäköön tai kansalaisuuteen riippumatta apina ja touhusi ovat apinan touhuja. Kaikki nyt varmaan osaavat itse ajatella, että tämä tilanne oli tietenkin lavastettu juttu, ja se oli vielä huonosti tehty. Se oli julkisuustemppu, joka epäonnistui.

Hurme sanoi kommentoineensa keskusteluun, jossa maahanmuuttajan tekoa väitettiin lavastetuksi.

- Se oli tarkoitettu tälle kaverille vitsiksi, jonka kirjoitukseen vastasin. Jotkut kestävät vähän kovempaa huumoria, ja tässä porukassa sitä heitetään. Siitä voi tulla tietenkin porua. Näen päivittäin kymmeniä, jopa satoja pahempia kirjoituksia somessa, jossa jopa haukutaan tiettyjä ihmisryhmiä nimeltä. Tämä oli oma yleinen kommenttini hölmöilyyn, hän summaa.

Kaduttaako Hurmetta lainkaan omat Twitter-kirjoittelut?

- Ei kaduta pätkääkään. Jos ihminen on hölmö, niin hän ansaitsee kuulla sen. On kaikkien oikeus kuulla rakentavaa kritiikkiä. Minua haukutaan joka päivä paljon pahemmin, enkä voi ottaa jokaisesta asiasta nokkiini ja vetää itkupotkuraivareita.

"Minulla on ulkomaalaistaustaisia ystäviä"

Janne Hurme kiistää kuitenkaan olevansa tippaakaan rasisti tai natsi.

- Minulla on iranilaistaustainen parturi, jossa kävin viimeksi tänään. Juttelemme aina perheasioista ja muista asioista. Minulla on hyviä turkkilaisia ystäviä, joiden ravintoloissa käyn viikoittain. Soittokavereina on ollut ulkomaalaisia aika paljon. Minusta saa realistin, mutta natsi ja rasisti, ne ovat aika tylsää ja tökeröä termistöä.

Hän kokee Suomen jakautuneen suvaitsevaiseen kansanosaan, jonka mielipiteen ilmaisut menevät ajoittain miehen mukaan yli. Toisella puolella ovat sitten tietenkin ääri-isänmaalliset, joita Hurme itse kutsuu "realisteiksi".

- Tässä kaksi puolta kiistelee jatkuvasti, kansa on jakautunut hassusti parin viime vuoden aikana. Se näkyy varsinkin somessa. Siellä on helppo haastaa riitaa ja heittää bensaa liekkeihin. Kyllähän joka asiasta voidaan jotain heittää, jos halutaan.

Hurme veikkaa, että oikeita natseja on Suomessa korkeintaan parikymmentä.

- Itse olen persoona, joka katsoo maailmaa sinivalkoisten lasien läpi, hän määrittelee omaa positiotaan.

- Kaikki ovat tervetulleita Suomeen, jotka tekevät työtään ja ovat fiksusti. Huonoa käytöstä en voi kuitenkaan sietää. Kuka sitä edes voisi sietää? Meillä on Suomessa nuorten naisten ja miesten itsemurhayrityksiä, eikä siihen koskaan puututa näin paljon ja asiasta puhuta enempää. Näitä asioita ihmiset eivät usein ymmärrä.

"Perussuomalaisten mollaaminen on kuin koulukiusaamista"

Muusikkona koettu julkisuus on kovettanut Hurmeen nahkaa, eikä hän menetä kohun takia yöuniaan.

- Olen kasvattanut kuoren, ja suosittelisin sitä aika monelle muullekin, hän heittää.

Mies ei ole lukenut sosiaalisesta mediasta kohusta kirvonneita kommentteja, eikä aio sitä tehdäkään, koska siinä mennään hänen mukaansa ohi asiayhteydestä.

- Jätän ne omaan arvoonsa, eivätkä ne muuta maailmankuvaani mitenkään.

Hurme haluaa myös puolustaa edustamaansa puoluetta, joka on saanut paljon arvostelua osakseen.

- Perussuomalaisten yletön mollaaminen, ja että joka asiaa kaivetaan tikun kanssa, se menee samaan kastiin koulukiusaamisen kanssa. Vähän sellaista hiekkalaatikkomeininkiä, että yhden puolueen edustajista yritetään kaivaa kaikenlaista negatiivista. Siellä on samanlaisia ihmisiä kuin muissakin puolueissa, mitä nyt mielipiteet ovat tavallista kärkevämpiä. Koko puoluetta ei saisi rankaista siitä, Hurme tokaisee.

Perussuomalaiset ottivat tänään yhteyttä Janne Hurmeeseen somekohun takia. Hänen mukaansa keskustelu käytiin ystävällisessä hengessä.

- Sanottiin, että asiat täytyy ilmaista tarkemmin, koska ihmiset ottavat kaikesta hernettä nenään. Kaikki pitäisi eritellä niin tarkkaan, politiikka on kuitenkin minulle aika vieras kenttä. Siellä oltiin asiallisella linjalla, eikä ollut negatiivista juttelua lainkaan, hän kertaa.

Lue myös: Raivo syttyi iskelmätähden maahanmuuttajakommentista: "Apinan paikka on puussa"

Lue myös: Kike Elomaa tuomitsee Janne Hurmeen rasistisen kirjoituksen: Näin ei olla ehdokkaana!

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat