Kuva: Shutterstock

Näin pakastat mansikat ja marjat oikein - lue Marttojen vinkit

07.07.2024 21:15 - Nina Turunen

Kesän maut kannattaa pakastaa tuoreena.

Kesän mansikkasesonki on alkanut ja juuri nyt kannattaakin säilöä kesän maut talteen. Mansikat sekä muut marjat voidaan pakastaa kokonaisina, viipaleina, soseina, hilloina, mehuina tai vaikkapa marjasekoituksina. Tähän juttuun listattujen Marttojen vinkeillä pakastat marjat onnistuneesti.

Sokerilla tai ilman

Mansikat voidaan pakastaa joko sokerilla tai ilman sokeria. Pakastevarastoinnin aikana marjoissa tapahtuu soluhengitystä, joka lisää vähitellen marjojen happamuutta ja kuluttaa niiden sisältämää sokeria. Sokerin lisääminen edistää maun, rakenteen ja C-vitamiinipitoisuuden säilymistä.

Usein 1-3 ruokalusikallista sokeria marjalitraa kohti on riittävä määrä, suositellaan Martoista. Sokeri kannattaa sekoittaa marjojen joukkoon, jotta se levittyy tasaisesti. Sokerin sijaan voidaan myös käyttää fruktoosia ja keinotekoisia makeutusaineita, kuten aspartaamia.

Pakastepussilla ja rasialla on eroa

Pussiin voidaan pakastaa kovakuoriset marjat, survokset ja soseet. Jos pussista poistaa ylimääräisen ilman ja sen muotoilee litteäksi, se jäätyy kaikkein nopeiten. Kovakuoriset marjat voi esimerkiksi pakastaa sokeriliemeen, mikä estää marjan kuoren sitkistymisen. Sokeriliemeen voi myöskin laittaa erilaisia hedelmä- ja marjapaloja, jolloin saa sulatusta vaille valmiin herkullisen jälkiruuan, Martoista vinkataan.

Rasiaan puolestaan kannattaa säilöä pehmeäkuoriset marjat, kuten mansikat, lakat ja vadelmat. Esimerkiksi marjoja ja marjaterttuja voi pakastaa kokonaisina, jolloin niistä saadaan kauniita kakkukoristeita. Pehmeäkuoriset marjat on hyvä saada mahdollisimman tuoreina rasioihin, jolloin marjojen väri säilyy kirkkaana ja maku raikkaana. 

Lue myös: Ruokavirastolta tärkeä muistutus kesäleipureille

Lue myös: Voiko uunissa paistaa yhtä aikaa tavanomaisia ja gluteenittomia tuotteita? Keliakialiitto selventää

Lähde: Martat

Kilpailut

Uusimmat