Kuva: Shutterstock

Miten pitkään viiniä kannattaa pitää jääkaapissa ennen tarjoilua?

31.12.2023 14:15 - Reija Saarinen

On tärkeää, että viini on juuri oikeanlämpöistä, sillä se takaa paremman makuelämyksen.

Oikeanlainen lämpötila on olennaisessa osassa silloin, kun mietitään viinin tarjoilemista. Syy on tietenkin siinä, että oikea lämpötila tuo viinin maut parhaiten esiin.

On tärkeää muistaa se, että puna- ja valkoviini tarjotaan erilaisessa lämpötilassa. Good Housekeepingin mukaan hommassa kannattaa toteuttaa 20:20-sääntöä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että valkoviini kannattaa nostaa pois jääkaapista 20 minuuttia ennen tarjoilua, kun taas punaviini kannattaa heittää sinne noin 20 minuuttia ennen ruokailun alkua.

- Ikävä kyllä ihmisistä suurin osa tarjoaa valkoviinin liian kylmänä ja punaviinin liian lämpimänä. viiniasiantuntija Joe Fattorini kertoo.

Tämä vaikuttaa suuresti viinin aromeihin ja muuttaa makua radikaalisti. Samoin käy myös, jos pulloja säilytetään väärin.

Asiantuntijoiden mukaan viini pitäisi pitää viileässä ja hämärässä tilassa. Tämän lisäksi tulisi välttää sitä, että viinipulloa säilytetään liian lähellä lämmönlähdettä, kuten uunia, sillä lämpötilojen vaihtelu pilaa viinin nopeammin.

- Lämpö saa aikaan viinin laajentumista ja pullon supistumista, mikä saattaa johtaa siihen, että pullo vetää ilmaa korkin läpi, jolloin viini menee pilalle.

Lue myös: Missä maissa juodaan eniten viiniä? Suomella ei asiaa kärkikymmenikköön

Lue myös: Miksi viiniannoksen koko on 12 cl? Asiantuntija vastaa

Lue myös: Viini tekee hyvää aivoille

Lähde: Good Housekeeping

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 24.12.2020.

Kilpailut

Uusimmat