Kuva: Shutterstock

Mökkikausi alkaa! Hoida nämä asiat kuntoon

20.05.2022 10:21 - Katja Nygård

Koko talven tyhjillään uinunut mökki herää keväällä jälleen eloon. Jotta oleilu mökillä ei koidu koko kesän jatkuvaksi työleiriksi, hoida nämä asiat kuntoon ennen mökkikauden alkua.

Kutsu ammattilainen apuun

Jos terassin rakentaminen tai muu nikkarointi ja remontointi ovat tänä kesänä ajankohtaisia, niin muista varata tekijä ajoissa. Jos jätät työvoiman tai materiaalin hankinnan kesälle, saatat olla myöhässä.

Muista tilata paikalle myös nuohooja. Lain mukaan yksityisessä käytössä oleva vapaa-ajan asunto, jossa ei asuta ympärivuotisesti, tulee nuohota ainakin joka kolmas vuosi. Vuokrakäytössä tai ympärivuotisessa olevat vapaa-ajan asunnot nuohotaan kerran vuodessa.

Varmista paloturvallisuus

Palovaroittimien paristot ovat saattaneet talven aikana loppua. Ne kannattaa tarkastaa ja vaihtaa ehkä uusiin. Tarkista myös tulisijojen ja savuhormien kunto halkeamien varalta.

Hanki toimiva käsisammutin ja sammutuspeite. Huolehdi, että kaikki mökillä aikaa viettävät opettelevat niiden käyttöä. Kiinnitä mökin seinään mahdollisimman näkyvälle paikalle tarkka osoite ja mökin karttakoodit, jotta ne ovat helposti vieraidenkin löydettävissä. Ne voi hakea Hätätietokeskuksen karttakoordinaattipalvelusta.

Tuuleta ja tomuta

Ennen taloksi asettumista tuuleta koko mökki kunnolla. Kanna kaikki tekstiilit ulos raikastumaan, sillä niille on väistämättä kertynyt talven aikana pölyä. Käy myös pölyharjan avulla läpi nurkat ja katonrajat ja poista hämähäkinverkot.

Jos ruokakaapissa on merkkejä hiirien tai myyrien vierailusta, puhdista kaappi huolellisesti desinfioivalla pesuaineella ja heitä siellä olleet ruuat pois. Irrota ja pyyhi myös hyllyt ja hyllyjenkannattimet. Hanki kuivaruoka-aineille muovinen tai lasinen purkki, joiden sisältöön hiirulaiset eivät pääse käsiksi.

Lämmitä lempeästi

Aloita takan lämmittäminen varovasti, koska tulisija ja hormi ovat kylmiä ja kosteita. Jos tulisija vetää kehnosti, polta aluksi esimerkiksi pieni määrää sanomalehteä.

Piha minttiin

Jos piha jäi syksyllä haravoimatta, niin nyt on siistimisen aika. Tarkasta ja huolla laituri sekä puiset pihakalusteet ja käsittele terassi.

Mökin läheisyydessä sijaitsevien puiden kunto kannattaa myös tarkastaa ja kaataa liian suuriksi kasvaneet ja lahot yksilöt ennen ensimmäistä myrskyä.

Sadevesikourut toimivat suunnitellulla tavalla vain silloin, kun vesi pääsee virtaamaan niissä vapaasti. Mökkikauden alkajaiseksi siivoa siis kourut ja rännit syksyn sekä talven aikana kertyneistä roskista.

Vinkki!

Jos oma aika tai kunto ei riitä mökkihommien hoitamiseen, palvelun voi myös ulkoistaa mökkitalkkarille, joka huolehtii mökin kunnossapitotöistä ja pitää muutenkin nurkkia silmällä vaikka ympäri vuoden.

Lähteet: omakotiliitto.fi, www.asumisterveysliitto.fi.

Lue myös: Morsian, älä stressaa! Hääpäivänä tärkeintä on nauttia

Lue myös: 3 vaimoa kertoo: "Näin minut on yllätetty hääpäivänä"

Lue myös: Kevään sisustustrendit 2022: Uusia ideoita keittiöön, rottinkia kalusteisiin…

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat