Näin kokoat jouluksi täydellisen juustotarjottimen

05.12.2019 15:47 - Katja Nygård

Kokoa pikkujouluihin tai joulupöytään herkullinen juustotarjotin, joka katoaa taatusti viimeistä murua myöten.

Onnistuneen juustotarjottimen kokoaminen on yksinkertaista. Toimiva kokonaisuus syntyy, kun tarjoiltavaksi valitsee viisi erilaista juustolajia: mietoa, voimakasta, pehmeää, kovaa, tuttua ja harvinaista.

Tasapainoisen juustolautasen saat koottua esimerkiksi Valio Juustomestari -herkuttelujuustoista. Keskenään toimivia juustolaatuja ovat muun muassa cheddar, homejuusto, bergkäse, gouda ja saint paulin.

Jos iltaa on tarkoitus istua pääasiassa viinin ja juustojen kera, sopiva määrä juustoa yhtä henkilöä kohden on noin 150-200 grammaa. Kahvipöytään sekä jälkiruoaksi riittää 50–75 grammaa yhtä syöjää kohden.

Parhaimmat makuparit

Juustojen seuraksi kannattaa valita erilaisia makuyhdistelmiä. Klassiset valinnat, kuten hedelmät ja hillokkeet eivät petä koskaan, mutta juustojen kanssa kannattaa kokeilla yllättävämpiäkin makuyhdistelmiä perinteisten lisäksi. Jos et vielä ole maistanut suklaa-mantelichutneyta, marsipaania, tahinia tai lakritsia juustojen seurana, niin valitse ne seuraavalle juustotarjottimelle ja yllätä ystäväsi!

Juustojen kanssa sopivat myös:

* Pistaasipähkinät

* Kinuskikastike

* Kanelikeksit

Oikea lämpötila

Juustojen sopiva tarjoilulämpötila ei ole yhdentekevä asia. Kypsytetyt juustot pääsevät parhaiten oikeuksiinsa lähes huoneenlämpöisinä, jolloin niiden maut ja aromit tulevat esille.

Kypsytetyt juustot tulee ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin, noin 1–2 tuntia ennen tarjoilua. Tuorejuustot nostetaan tarjottimelle vasta juuri ennen tarjolle nostamista.

Vinkki!

Varaa jokaiselle juustolle oma veitsi, jotta juustojen aromit eivät sekoittuisi keskenään.

Kuuntele lisää vinkkejä täydellisen juustotarjottimen kokoamiseksi RadioPlayn uudesta juustoaiheisesta Piece of Cheese -podcast-sarjasta. 

Lue myös: Mitä juustolle kaveriksi? Katso reseptit maistuviin makupareihin

Lue myös: Löydä juustolle sopiva viini – lue asiantuntijan vinkit!

Kilpailut

Uusimmat