Löydä juustolle sopiva viini – lue asiantuntijan vinkit!

08.11.2019 09:55 - Katja Nygård

Lasissa hyvää viiniä ja tarjolla suussa sulavia juustoja. Nautiskelija ei juuri muuta kaipaa. Mutta mikä viini sopii millekin juustolle?

Toisin kuin usein luullaan, punaviini ei välttämättä aina ole paras valinta juustojen kanssa nautittavaksi.

- En suosittele ainakaan kovin tuhteja ja tanniinisia punaviinejä monenkaan juuston kaveriksi. Niillä jyrää helposti tyylikkäiden juustojen makuvivahteet, sanoo viiniasiantuntija Kalle Naatula.

Jos omat makuhermot kuitenkin suosivat eniten rotevia punaviinejä, eli hyvin tanniinisia ja intensiivisen hedelmäisiä viinejä, näiden pariksi sopivat parhaiten aromaattiset, pitkään kypsytetyt ja suolaiset juustot.

Juustojen kanssa kannattaa kokeilla myös kuohuviiniä, sillä sen kuplat auttavat juuston ja muunkin ruuan kanssa viiniä säilyttämään ryhdikkyytensä ja rakenteensa. Kuplat myös korostavat monia makuja.

- Myös rosékuohuviinit ja -samppanjat sopivat hyvin juustojen seuraksi. Niistä löytyy skaalaa, josta ammentaa, Naatula sanoo.

Oma maku, paras maku

Ihminen maistaa viisi perusmakua: suolaisen, makean, hapokkaan ja karvaan lisäksi viides maku on nimeltään umami, eli ”lihaisa”. Tätä makuvivahdetta löytyy myös joistain juustoista.

- Jokainen meistä maistaa kuitenkin asiat yksilöllisesti. Lopulta käsitys siitä, mikä on hyvää ja toimivaa, syntyy henkilön omasta makukokemuksesta, Naatula muistuttaa.

Juuston suolaisuus on viinin kannalta hyvä asia, koska se pyöristää viinin ”kulmia”. Suolaisen juuston kanssa voi valita hieman tuhdimmankin viinin, jolloin sen särmikkyys kesyyntyy. Hapokas juusto, kuten cheddar, lieventää viinin hapokkuutta ja korostaa hedelmäisyyttä. Hapokas juusto tarvitsee siis hapokkaan viinin. Umami puolestaan loiventaa viinin aromaattisuutta ja korostaa tanniinisuutta. Sille kannattaa siis valita vähätanniininen viini.

Kokeile näitä yhdistelmiä:

1. Pyöristyneet kulmat

Juusto: Valio Keisarinna. Kristallinen gouda, hedelmäinen, karamellisen paahteinen.

Viini: Catherina Riesling 2015, Saksa. Kypsynyt ja auki, hedelmäinen.

Hyvät yhdessä, koska juuston suolaisuus pehmentää viinin kulmia.

2. Toisiaan tukevat

Juusto: Valio Juhla cheddar. Pitkä kypsytysaika tuo juustolle intensiteetin, moniulotteisen maun ja murenevan rakenteen. Hieman hapan. Hyvin suolainen, hapokas jälkimaku.

Viini: Fabien Jouves Haute Cot(e) de Fruit Malbec 2018, Ranska. Viinissä riittää hapokkuutta, joten se antaa juustolle marjaisen ja hillomaisen lisukkeen.

Hyvät yhdessä, koska viini ja juusto tukevat toisiaan. Juusto pehmentää nuorekasta ja tuoretta punaviiniä.

3. Tasapainottava kontrasti

Juusto: Valio Aura Gold. Pitkään kypsytetty sinihomejuusto, runsassuolainen, aromikas.

Viini: Chateau Carsin Cadillac 2011, Ranska. Makea ja hieman paahteinen maku sekä aromikas tuoksu sisältävät hedelmäisiä sävyjä ja raikasta hunajaisuutta. Hyvät yhdessä, koska luovat toimivan kontrastin. Suolainen juusto tasapainottaa viinin makeutta.

Vinkit antoi: Kalle Naatula, viiniasiantuntija

Kuuntele lisää juustojen ja viinien yhdistämisestä RadioPlayn uudesta juustoaiheisesta Piece of Cheese -podcast-sarjasta. 

Lue myös: Mitä juustolle kaveriksi? Katso reseptit maistuviin makupareihin

Kilpailut

Uusimmat