Kuva: Shutterstock

Asiantuntija vannoo yllättävän kasvatusniksin nimeen: Sano torut ja kehut kuiskaten

21.09.2019 11:15 - Karoliina Kotala

Huutaminen kannattaa kokonaan unohtaa lasten kasvatuksessa ja ottaa käyttöön täysin päinvastaiset keinot.

Huutamisen tiedetään olevan tehoton ja välteltävä keino ojentaa lapsia ja toimivampi tapa löytyykin kasvatusasiantuntijan mukaan yllättävästä niksista. Lääkäri ja kasvatusasiantuntija Harvey Karp kertoo kehujen ja torujen "juoruilemisen" muille olevan tehokas keino saada lapsen huomio.

Karpin mukaan pieni lapsi ei välttämättä kiinnitä juurikaan huomiota ohjeisiin, jos ne sanoo suoraan lapselle, mutta jos kehut tai torut kuiskaa vaikkapa toiselle aikuiselle, alkaa asia heti kiinnostaa lasta. Ensi kerralla, kun haluat vahvistaa lapsen hyvää käytöstä, kuiskaa kehut muka salaa puolisolle, lapsen sisaruksille tai vaikkapa nukelle niin, että lapsi itse kuitenkin kuulee. Siitä lapsi ymmärtää, että hän on tehnyt oikein ja olette kaikki ylpeitä ja iloisia asiasta. Lapsi on kuitenkin älykäs ja huomaa nopeasti, jos et ole tosissaan. Älä siis katso lasta, kun "juoruilet" ja yritä toimia kuin haluaisit todella kertoa asian salaa.

Karp kertoo, että kuiskailu toimii jopa viisi kertaa tehokkaammin kuin asian sanominen suoraan lapselle. Parhaiten keino toimii 2-4 vuotiailla lapsilla, mutta jo fiksun yksivuotiaan kanssa voi tapaa käyttää.

Lähde: Good Housekeeping

Lue myös: Uudet Muumi-astiat julkistettiin - sesonkituotteissa Muumipeikko hämmästelee tuttua lumi-ilmiötä

Kilpailut

Uusimmat