Kuva: Shutterstock

5 helppoa vaihtoehtoa kinkulle

19.12.2018 11:50 - Katja Nygård - Luettu 397 kertaa

Kinkku kruunaa lihansyöjän joulupöydän. Mutta mitä laittaa tarjolle joulupöytään, jos liha ei kuulu ruokavalioon arkenakaan? Kokosimme herkulliset vaihtoehdot kasvissyöjän joulupöytään.

Joulumureke

karpalo-rosmariinikastikkeen kera

1 pkt Nyhtökaura Nude

1 tlk kikherneitä

1sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 keskikokoista porkkanaa

½ dl tattarijauhoa

1 rkl hienonnettua timjamia

½ tl hienonnettua katajanmarjaa

2 rkl tomaattipyreetä

2 dl kaurakermaa

Öljyä

Karpalo-rosmariinikastike

2-3 vartta tuoretta rosmariinia

100 g pakastekarpaloita

1 dl punaviiniä

1 laakerinlehti

1 kokonainen valkopippuri

2 kokonaista maustepippuria

3 kokonaista mustapippuria

Valmistusohje:

1. Valuta kikherneet. Säästä liemi.

2. Kumoa Nyhtökaura, puolikas sipuli, toinen valkosipulinkynsi, tomaattipyree, kaurakerma ja kuoritut ja paloitellut porkkanat tehosekoittimeen.

3. Aja tasaiseksi massaksi kahden ruokalusikallisen öljyä kanssa. Lisää tarvittaessa kikherneliemi.

4. Sekoita kulhossa massaan mausteet. Anna seistä hetki kylmässä ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

5. Lisää massaan tattarijauho, sekoita. Kumoa massa öljyllä voideltuun vuokaan.

6. Paista 180 asteessa uunissa noin 15 minuutin ajan, kunnes pintaan muodostuu kuorta.

7. Painele kuoreen haarukalla reikiä. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen ja paista mureketta vielä 30 minuuttia.

8. Nosta mureke jäähtymään kylmään. Kun mureke on jäähtynyt, kumoa se varoen uunipellille ja voitele öljyllä.

9. Paista mureketta 180 asteessa uunissa noin 10 minuuttia, jotta pinnasta tulee rapea.

10. Valmista seuraavaksi kastike. Lämmitä keskilämmöllä kattilassa ripaus suolaa, lohkottu puolikas sipuli ja toinen valkosipulinkynsi, kunnes sipulit vähän tummuvat.

11. Pyöritä rosmariinin oksia kämmenien välissä, kunnes oksat taittuvat. Lisää rosmariini kattilaan ja lämmitä vielä hetki.

12. Lisää tilkka vettä, punaviiniä, laakerinlehti, pippurit ja suolaa. Anna kiehahtaa ja laske lämpöä, kunnes pinta väreilee. Anna hautua, kunnes rosmariini ja sipulit ovat pehmenneet.

13. Siivilöi kastike erilliseen kattilaan. Halutessasi voit suurustaa haluamallasi tavalla.

(kuva: Gold&Green Foods)

Jouluiset hodarit

1 pkt Nyhtökaura Nude

1 dl tuorejuustoa

1 pieni punasipuli

3 tl psylliumia

0,5 tl Ceylon-kanelia

0,5 tl inkiväärijauhetta

0,25 tl kardemummaa

0,25 tl maustepippuria

0,25 tl valkopippuria

0,25 tl muskottipähkinää

0,25 tl suolaa

Ripaus mustapippuria

Chimichurri

1,5 dl pilkottua persiljaa

1,5 dl pilkottua minttua

1 valkosipulinkynsi

0,5 rkl omenasiiderietikkaa

0,25 tl suolaa

Mustapippuria

3 rkl öljyä

Puolukkachili

2 dl puolukkaa

1 rkl vaahterasiirappia

Lisäksi:

Vegaanista majoneesia Sämpylöitä

Valmistusohje:

1. Pilko Nyhtökaura veitsellä tai monitoimikoneella ”muruiksi”.

2. Sekoita keskenään tuorejuusto, sipuli, psyllium ja mausteet tasaiseksi tahnaksi.

3. Yhdistä Nyhtökaura ja tahna kulhossa, sekoita. Muotoile taikinasta 8 makkaraa (tai useampi pienempi).

4. Keitä ensin makkarat kiehuvassa vedessä noin kahden minuutin ajan (varovasti kaksi kerrallaan).

5. Paista makkarat pannulla öljyssä muutaman minuutin ajan jatkuvasti liikutellen, jotta ne eivät tartu pannuun.

6. Viimeiseksi paista 200 asteessa uunissa 10 minuuttia. Anna jähmettyä uunin jälkeen vähintään 20 minuuttia.

7. Sekoita kaikki chimichurrin ainekset öljyä lukuun ottamatta sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää viimeiseksi öljy joukkoon lusikalla sekoittaen.

8. Sekoita puolukkachilin ainekset ja murskaa haarukalla.

Täytä sämpylät Nyhtökauramakkaroilla, chimichurrilla, puolukkachilillä ja vegaanisella majolla!

Resepti: Tiina Strandberg @My Berry Forest

(kuva: Gold&Green Foods)

Lihapullat ilman lihaa

1 pkt Nyhtökaura Nude

ruokaöljyä

¼ dl korppujauhoja

1 dl ruokakermaa

¼ dl vettä

½ tl suolaa

¼ tl paprikajauhetta

¼ tl mustapippurijauhetta

2 munaa

2 dl paahdettua sipulirouhetta

Valmistusohje:

1. Sekoita korppujauhot, sipuli, mausteet, vesi ja ruokakerma kulhossa.

2. Anna turvota 5 minuuttia.

3. Murustele Nyhtökaura taikinan joukkoon, lisää munat ja sekoita tasaiseksi.

4. Pyörittele öljytyin käsin pieniä palloja taikinasta.

5. Paista 200 asteessa 10 minuuttia tai kunnes pullat ovat kullanruskeita.

6. Tarjoa kermakastikkeessa perunoiden ja puolukan kera.

(kuva: Gold&Green Foods)

Vegaaninen punaviinipaisti

1 pkt Nyhtökaura Nude

1 iso Rosamunda-peruna (225 g)

1 tl suolaa

1 dl punaviiniä

1 dl kauramaitoa

0,5 dl öljyä

1 rkl salviaa

0,5 tl timjamia

0,25 tl rosmariinia

20 g agaria

20 g chian siemeniä

Kuorrutus

2 rkl Koti-sinappia

2 rkl öljyä

Suolaa

Ripaus muskottipähkinää ja maustepippuria

25 kpl kokonaisia neilikoita

2 rkl polentajauhoa/korppujauhoa

Punaviinikastike

2 salottisipulia ohuina viipaleina

2 murskattua ja viipaloitua valkosipulinkynttä

1 tl tuoretta silputtua rosmariinia

1/2 dl ruokaöljyä

1/2 dl balsamiviinietikkaa

2,5 dl punaviiniä

1 rkl sokeria

Hyppysellinen suolaa ja mustapippuria

1 rkl vehnäjauhoa

1 kasvisliemikuutio

Valmistusohje:

1. Pese peruna ja poista tummat kohdat. Pilko, älä kuori. Keitä palat pehmeiksi vedessä. Muussaa peruna kuorineen hienoksi soseeksi haarukalla.

2. Kaada Nyhtökaura isoon taikinakulhoon. Lisää suola. Sekoita ja pienennä isommat palat tarvittaessa.

3. Lämmitä öljy miedolla lämmöllä kasarissa, lisää joukkoon salvia, timjamia ja rosmariini. Kun mausteiden aromit alkavat vapautua, ota kattila liedeltä.

4. Pidä liesi miedolla lämmöllä. Lisää punaviini ja kauramaito.

5. Riko chiansiementen rakenne morttelissa tai sauvasekoittimella. Lisää chiansiemenet ja agar vähitellen sekoittaen joukkoon massan joukkoon. Jatka keittämistä vähintään viiden minuutin ajan.

6. Sekoita peruna ja Nyhtökaura käsin vaivaten. Kun punaviinimassa on hieman jäähtynyt, lisää se edelleen käsin vaivaten. Varmista, että taikina on tasainen, eikä mukana ole erillisiä paloja.

7. Muovaa taikinasta tasainen, korkea paisti uunivuokaan leivinpaperin päälle. Silota mahdolliset halkeamat huolellisesti. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

8. Valmista paistin kuorrutus. Sekoita sinappi, öljy, ja mausteet keskenään. Sivele kuorrutus paistin päälle ja pistele neilikat sen pintaan. Ripottele päälle polenta tai korppujauho.

9. Pistä paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Paista uunissa 120 asteessa 60-70 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on 72 astetta. Huom! Paisti alkaa litistyä 80 asteessa, joten lämpötilan tarkkailu on tärkeää.

10. Aloita punaviinikastikkeen valmistus kuumentamalla öljy pannulla.

11. Lisää sipulit ja rosmariini, ruskista kevyesti.

12. Lisää balsamico ja sokeri. Keitä 2-3 minuuttia, kunnes kastike paksuuntuu hieman.

13. Ripottele jauho kastikkeeseen koko ajan sekoittaen.

14. Lisää punaviini, liemikuutio, suola ja pippuri. Keitä hiljalleen kokoon 5 minuuttia.

Vinkki! Jos et halua käyttää punaviiniä, korvaa se alkoholittomalla viinillä tai rypälemehulla. Anna paistin jäähtyä vähintään kaksi tuntia ennen leikkaamista.

(kuva: Gold&Green Foods)

Täytetyt uunibataatit

4 pientä bataattia

öljyä

suolaa

mustapippuria

1 pkt Nyhtökaura Tomaatti

150 g vuohenjuustoa

2 dl (kaura-) creme fraichea

1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja

1 tl hunajaa

suolaa

tuoretta timjamia ja reilusti muita yrttejä

Valmistusohje:

1. Halkaise pestyt ja kuivatut bataatit kahtia pitkittäissuunnassa ja laita ne uunipellille leikkauspinta ylöspäin.

2. Sivele pinnalle öljyä, suolaa ja mustapippuria.

3. Paista bataatteja 200-asteisessa uunissa 40–50 minuuttia.

4. Valmista täyte hienontamalla veitsellä nyhtökaura ja vuohenjuusto.

5. Sekoita joukkoon creme fraiche, pieneksi pilkotut aurinkokuivatut tomaatit ja mausteet.

6. Laita täyte jääkaappiin maustumaan.

7. Kun bataatit ovat valmiita, lado täyte lämpimien bataattien päälle ja herkuttele!

(kuva: Gold&Green Foods)

Lisää reseptejä löydät täältä.

Kilpailut

Uusimmat