Kuva: Fotolia

Harkitsetko perheenlisäystä? Pohdi näitä asioita ennen ensimmäistä lasta

12.06.2016 21:15 - Emmi Moilanen

Ensimmäisen lapsen hankinta saa tulevat vanhemmat järjestämään monet asiat uusiksi heidän omassa elämässään.

Lapsen syntymä on mullistava kokemus sekä yksi suurimmista sitoumuksista elämämme aikana. Glamour selvitti yhdessä asiantuntijoiden kanssa, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun perheenlisäys on suunnitteilla.

Oikea ajoitus

Hedelmällisyyden asiantuntija Jane Federickin mukaan ensimmäisen raskauden ajankohtaa ei useinkaan harkita riittävästi. Esimerkiksi myöhemmällä iällä lapsia hankkivat pariskunnat kamppailevat usein hedelmällisyysongelmien kanssa. Federickin mukaan tällaiset ongelmat voitaisiin estää suunnitelmallisella ennakoinnilla ja esimerkiksi pakastamalla sukusoluja varastoon myöhempää elämänvaihetta varten. Kannattaa myös pohtia, sopiiko perhe-elämä suunnitelmiisi sekä tavoitteisiisi juuri tällä hetkellä.

Haluatteko molemmat lapsen nyt?

Terapeutti Maria Bruce kertoo, että vaikka pariskunnat aluksi tuntuvat olevan samalla sivulla perheen perustamisen suhteen, aina asia ei kuitenkaan todellisuudessa ole niin. Usein toinen osapuoli haluaa lasta enemmän juuri sillä hetkellä ja epävarmempi puoliso vain menee mukana. Kannattaakin varmistaa, että olette molemmat yhtä sitoutuneita hankkimaan lapsen. On hyvä myös miettiä, että ette koe ulkopuolista painetta perheen perustamiselle, esimerkiksi omien vanhempienne osalta.

Tukiverkosto

Vanhan sananlaskun mukaan lapsen kasvattamiseen tarvitaan kokonainen kylä.

- Jokainen vanhempi samaistuu unettomiin öihin, äärimmäiseen väsymykseen ja tunteeseen, että tauko olisi todella tarpeellinen, toteaa terapeutti Jessica Wade.

- Pariskunnat, joilla ei ole kunnollista tukiverkostoa, väsyvät muita todennäköisemmin, hän jatkaa.

Joten pohtikaa yhdessä kumppanisi kanssa, onko teillä mahdollisuus värvätä ystäviä tai perheenjäseniänne avuksi, kun alkaa tuntua, että tarvitte pienen tauon arjesta ladataksenne akkuja.

Vastuun jakaminen

Lapsen saaminen on yksi elämämme suurimmista sitoumuksista. Tulevia vanhempia voi auttaa, jos heillä on keskenään selkeä työnjako, tai ainakin suunnitelma siitä, kuka on vastuussa mistäkin arjen osa-alueesta. Miettikää, miten saatte jaettua vastuun ruokailuista, aamu- ja iltatoimista, vaatteiden hankkimisesta sekä hoitoon viemisestä niin, että molemmat osallistuvat askareisiin tasapuolisesti. Selkeän työnjaon myötä arjen pyörittäminen sujuu joustavammin ja nopeammin, ilman turhia kiistoja.

Taloudellinen pärjääminen

Kuinka rahoitatte ruuan, vaatetuksen, terveydenhuollon sekä säästöt lapsenne tulevaisuuden varalle? Waden mukaan on hyvä pohtia etukäteen, kuinka paljon kaikki tulee maksamaan. Tällä tavalla realisoituu helpommin, onko teillä tällä hetkellä rahallisesti mahdollista laittaa sivuun niin paljon, kuin lapsen hankkiminen vaatisi.

Isovanhempien rooli

Kun saat omia lapsia, etäiset välit vanhempiisi tai ripustautuvat appivanhemmat eivät ole enää ainoa pulmasi.

- Nyt sinun tulee myös päättää, ketä muita aikuisia haluat lapsesi elämään osallistuvan, ja millaisessa roolissa, toteaa psykoterapeutti Tina Gilbertson.

Jos välinne ovat tulehtuneet tulevien isovanhempien kanssa, kannattaa ongelmat selvittää ennen lapsen syntymää. Ristiriitojen kohtaaminen on sen arvoista, että voit tulevaisuudessa olla esimerkkinä omalle lapsellesi hyvästä lapsi-vanhempisuhteesta.

Lähde: Glamour

Lue myös: Parhaat maat perheen perustamiseen listattiin - Suomi toisella sijalla

Kilpailut

Uusimmat