Kuva: Shutterstock
Hätäkeskuslaitos muistuttaa, milloin ja mihin sinun tulee ilmoittaa myrskyn aiheuttamista ongelmista
Hätänumero on varattu vain kiireellisille hätätilanteille.
Euroopassa riehuneista myrskyistä on uutisoitu laajasti viime päivinä ja myös Suomi on saanut osansa erittäin tuulisesta säästä. Myrskyt aiheuttavat erilaisia ongelmia ja pahimmillaan jopa onnettomuuksia. Joissain tapauksissa on välttämätöntä ottaa yhteyttä hätänumeroon.
Hätäkeskuslaitos julkaisi jokaisen suomalaisen muistilistan, jossa neuvotaan, miten tulee toimia myrskyn aiheuttamien tilanteiden aikana. Yleisimmiksi myrskyn aiheuttamiksi ongelmatilanteiksi laitos mainitsee sähkökatkot, kaatuneet puut sekä puhelinverkon ongelmat.
Sähkökatkoihin liittyvät tiedustelut eivät kuulu hätänumeron palveluihin. Tämän vuoksi Hätäkeskuslaitos muistuttaakin, että hätänumeroon ollaan yhteydessä väin kiireellisessä hätätilanteessa. Oman alueen sähköverkkoyhtiö vastaa sähköverkon tilan tiedottamisesta, Hätäkeskuslaitoksen tiedotteessa todetaan.
Sähkölinjan päälle kaatuneesta puusta ilmoitetaan myös lähtökohtaisesti sähkölaitokselle. On hyvä arvioida aiheuttaako kaatunut puu välitöntä vaaraa. Jos se ei aiheuta vaaratilanteita, sen siirtämisestä tai poistamisesta vastaa alueesta riippuen kaupunki, kunta, yksityinen urakoitsija tai maanomistaja. Jos taas kyseessä on vaaratilanne, tai sellaisen aiheutuminen on mahdollista, tulee tuolloin soittaa hätänumeroon.
Liikenteessä on tärkeää muistaa, että jokainen meistä on velvoitettu pysähtymään, jos tien päällä näkee onnettomuuden tai vaaratilanteen. Hätäkeskuslaitos muistuttaa, että kun hätäilmoitus tehdään suoraan onnettomuuspaikalta, hätäkeskukselle välittyvät myös tarkka sijainti sekä ajankohtaiset tiedot tilanteesta. Tällöin keskuksesta voidaan lähettää paikalle tarvittavaa apua sekä antaa henkeä pelastavia ohjeita.
Hätänumeroon soittamisessakin voi ilmetä ongelmia myrskyn aikana. Jos puhelinverkossa on häiriöitä sään vuoksi, laitos neuvoo käynnistämään puhelimen uudestaan ja sivuuttamaan PIN-koodin. Näin puhelin hakee toimivan verkon ja pääset soittamaan 112-numeroon.
Pahimmassa tapauksessa hätänumero on ruuhkautunut. Tällaisissa tilanteissa Hätäkeskuslaitos neuvoo olemaan sulkematta puhelua ja odottamaan linjalla. Puheluihin vastataan tiedotteen mukaan soittojärjestyksessä. Jos puhelun katkaisee ja soittaa uudelleen, joutuu jonon hännille.
Hätäkeskuslaitos muistuttaa myös 112 Suomi -sovelluksen käytöstä. Mobiilisovelluksella saa muun muassa yhteyden Tienkäyttäjän linjalle, johon ilmoitetaan maanteiden akuutit ongelmatilanteet. Lisäksi sovellus lähettää sijaintiin perustuvia tieliikenteen häiriötiedotteita sekä vaaratiedotteita.
Lue myös: Hätäilmoituksen voi nyt tehdä myös tekstiviestillä
Lue myös: Näin monta turhaa puhelua hätäkeskus vastaanottaa päivittäin
Lue myös: If listasi kesäkuukausien kolme yleisintä autovahinkoa - ovat samat käyttövoimasta riippumatta
Lähde: Hätäkeskuslaitos