Kuva: Shutterstock

Lähdevesi, kivennäisvesi vai vichy? Katso, mitä eroa eri vesillä todellisuudessa on

01.07.2025 18:15 - Reija Saarinen

Kuluttajan näkökulmasta eri vesituotteiden erottelu voi olla haasteellista.

Lähdevesi, kivennäisvesi ja vichy ovat kaikki vesiä, joiden erottelu saattaa olla haasteellista, sillä usein arjessa niistä saatetaan käyttää samoja termejä. Todellisuudessa kyseessä on kuitenkin toisistaan selvästi eroavat tuoteluokat, joiden määrittelyyn löytyy kriteereitä myös EU- ja kansallisen lainsäädännön tasolta. 

Finn Spring kertoo tiedotteessaan, että mitä nämä ero vesien välillä sitten todellisuudessa ovat. Eroista voit lukea alta. 

1. Lähdevesi

Lähdevesi on perisäisin pohjavesimuodostumista ja sen tulee nousta maan pinnan läheisyyteen ilman keinotekoista pumppaamista. Suomessa lähteeksi voidaan tosin hyväksyä myös vedenottopaikka, jonka yhteys luonnonlähteeseen voidaan osoittaa luotettavasti, vaikka veden purkautuminen maan pinnalle ei enää nykyisin olisikaan havaittavissa.

Lähdevedeksi saa Suomessa kutsua vettä, jotta ei ole käsitelty kemiallisesta tai mekaanisesti, vaan se pullotetaan juuri sellaisena kuin se luonnosta tulee. Sen tulee säilyttää puhtautensa ja koostumuksena koko käsittelyketjun ajan. 

Suomalainen lähdevesi on yleensä hyvin puhdasta ja neutraalin makuista. 

2. Kivennäisvesi

Kivennäisvesi on vesi, joka sisältää liuenneita kivennäisaineita. Se voi olla joka luonnollisesta mineraalilähteestä peräisin tai vaihtoehtoisesti veteen voidaan lisätä kivennäisaineitta valmistuksen aikana. Kivennäisvesi voi olla hiilihapollista tai hiilihapotonta.

Suomessa lähdevedessä ei juurikaan ole kivennäisaineita, vaan ne lisätään aina pakkausvaiheessa. Suomessa myynnissä olevissa kivennäisvesissä yleisimmät kivennäisaineet ovat magnesium, kalsium, kalium ja natrium. 

3. Vichy eli natriumpitoinen kivennäisvesi

Meillä Suomessa vichy-termi viittaa yleensä kivennäisvesiin, jotka sisältävät suolaa. Vichyjen makuun vaikuttaa minkälainen kivennäisainekoostumus tuotteessa on. Vichyn nauttimisella on nesteyttävä vaikutus elimistöön, erityisesti tilanteissa, joissa kehosta on poistunut runsaasti suoloja esimerkiksi fyysisen rasituksen tai saunomisen seurauksena.

Lue myös: Tiedätkö, missä kaikkialla voi juoda hanavettä? Vastaus voi yllättää

Lue myös: Tiedätkö miten usein vesipullo olisi syytä vaihtaa uuteen?

Lähde: Finn Spring

Kilpailut

Uusimmat

Error - Virhe: 0 - Radio Nova

Pahoittelut (virhe 0)

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Käytä navigaatiota löytääksesi hakemasi sivun.