Kuva: Shutterstock

Varoitus aurinkopaneelien varjopuolesta - "Puhutaan maanviljelijän koko elinkeinon menettämisestä"

09.07.2024 14:15 - Rebekka Silvennoinen

Aurinkopaneelibuumi on lisännyt isojen palovahinkojen riskiä maatiloilla, tiedottaa LähiTapiola.

Yhä useampi suomalainen viljelijä on ottanut maatilallaan käyttöön aurinkopaneelit. Niiden asentamisessa tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä aurinkosähköjärjestelmistä on aiheutunut viime vuosina kymmenkunta tulipaloa, muistuttaa LähiTapiola. 

Aurinkopaneelien asennusvirheitä tehdään LähiTapiolan ja Tukesin mukaan paljon. Maatiloilla virheelliset asennukset voivat olla kohtalokkaita. 

– Pahimmassa tapauksessa palaa useita rakennuksia ja tuotantoeläimiä menehtyy, jolloin puhutaan maanviljelijän koko elinkeinon menettämisestä – jopa miljoonaluokan hintalapusta. Asennusvirhe voi pienentää maksettavaa vakuutuskorvausta tai voi estää sen maksamisen kokonaan, kertoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Jaana Sohlman tiedotteessa. 

Aurinkosähköjärjestelmiä asentavalla tulee olla luvat ja pätevyys. 

– Jos paneelien johdot roikkuvat ja invertteri on kiinnitetty suoraan lautaseinään, on syytä olettaa, että muutakin vikaa on. Valitettavasti kaikenlaisia virityksiä on nähty, ja virheellisesti asennettuja paneeleja on myös otettu alas ja ne on jouduttu asentamaan uudelleen, kertoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Teppo Raininko tiedotteessa. 

Aurinkosähköjärjestelmän hankkimisessa ja asennuksessa tulee myös huomioida nämä seikat: Onko järjestelmästä saatavilla käyttö- ja huolto-ohjeet, onko asennuksesta tehty kattavat piirustukset, onko hätätilanteiden varalle saataville kirjallinen ohje sekä oletko saanut kirjalliset pöytäkirjat käyttöönoton testeistä ja tarkastuksista.

Lue myös: Junamatkailu on nyt suositumpaa kuin koskaan - alkuvuodesta tehtiin ennätysmäärä matkoja

Lue myös: Varo näitä viestejä - Traficom tiedottaa käyttäjätilien kalastelusta

Lue myös: Tämän kevään suosituin yliopisto on jälleen selvillä - lähes joka seitsemäs pääsi sisään

Lähde: LähiTapiola

Kilpailut

Uusimmat