Kuva: Shutterstock

Asiat, joihin kannattaa kiinnittää juhannussaunassa erityistä huomiota, muistuttaa vakuutusyhtiö

18.06.2024 18:15 - Reija Saarinen

Saunomiseen liittyvien vahinkojen määrä kasvaa kesäkuukausina selkeästi.

Sauna on monelle suomalaiselle tärkeä asia. Niin kodeissa kuin mökeissä saunotaan innokkaasti ympäri vuoden, mutta kesäkuukausina erilaiset saunomiseen liittyvät vahingot lisääntyvät.

Pohjola Vakuutuksen tiedotteen mukaan vahinkoja sattuu eniten pienille lapsille sekä 55–79-vuotiaille. Vahingoista yleisimmät ovat kaatumiset ja palovammat.

– Palovammat ovat valitettavan yleisiä. Niitä tapahtuu, kun esimerkiksi lisätään puita kiukaaseen ja liekit tai kuuma kiuas osuu käteen. Myös liian läheltä kiukaalle heitetty vesi voi aiheuttaa palovammoja. Takapuoli on kohta, joka on usein vaaravyöhykkeellä, kun kävellään kiukaan ohi tai kurotellaan saunassa jotain. Tilastoissa näkyy myös vammoja, jotka ovat aiheutuneet kuuman veden kaatumisesta päälle, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo kertoo tiedotteessa. 

Erilaisten tapaturmien lisäksi saunan lämmittämiseen liittyvät toimet aiheuttavat vaaranpaikkoja. Vahingoissa näkyy muun muassa saunapuiden teossa tai haussa syntyneet vammat.

– Vaikka saunan lämmittäminen ja saunominen ovat monelle suomalaiselle hyvin arkista puuhaa, niissä kannattaa noudattaa varovaisuutta. Lisäksi alkoholia kannatta nauttia vain kohtuudella tai jättää kokonaan pois saunomisen yhteydestä. Se lisää riskiä moniin vahinkoihin, kuten kaatumisiin tai saunaan nukahtamiseen. Vettä sen sijaan kannattaa muistaa juoda reilusti varsinkin, jos saunoo hellepäivänä, Erkamo neuvoo.

Lue myös: Saunomisesta on monia hyötyjä iholle - muutamalla niksillä maksimoit vaikutuksen

Lue myös: Asiantuntija varoittaa iljettävästä yllätyksestä, joka voi odottaa huolimatonta saunojaa

Lähde: Op vakuutus

Kilpailut

Uusimmat