Kuva: Shutterstock

Foreca: Suomi voi olla lähipäivinä Euroopan kuumimpia maita

28.05.2024 22:15 - Minttu Tikkanen

Suomen kanssa kuumimpia maita sääolosuhteiltaan tällä hetkellä ovat vain Portugali ja Espanja.

Euroopassa voidaan kokea lähipäivinä täysin poikkeuksellinen tilanne, sillä Suomi erottuu yhtenä Euroopan tämän hetken kuumimmista maista. Muiden kuumimpien maiden joukossa ovat tavanomaisemmat, eteläiset Espanja ja Portugali, mutta Suomen kohoaminen niiden joukkoon on todella harvinaista. Suomessa lämpötilat ovat tällä hetkellä keskimäärin 5-10 astetta tavanomaista korkeammalla.

Suomessa jopa 30 asteen ylitys on tällä viikolla mahdollinen, vaikka lukema ei ylity vielä juuri missään muualla Euroopassa. Vain Espanjassa ja Portugalissa mitataan tällä hetkellä jo 30 tai jopa mahdollisesti 40 helleasteen lukemia. Euroopan kaikista kuumimmat alueet tällä hetkellä sijoittuvat Etelä-Espanjan ja -Portugalin sisämaahan. Sielläkin helle on tällä hetkellä kuitenkin poikkeuksellinen, sillä edes Etelä-Euroopassa 40 asteen rajapyykki harvemmin toukokuussa vielä ylittyy.

Monin paikoin Euroopassa ei sen sijaan lämpöaallosta ole tällä hetkellä tietoakaan, sillä esimerkiksi Alppien alueella voi liikkua rajujakin saderintamia, jotka voivat aiheuttaa myös tulvia. Alppien rinteillä sakea lumipyrykin on yhä mahdollinen vielä tänä keväänä. Pohjois-Italian, Sveitsin ja Itävallan vuoristokyliin voi sataa lunta jopa puolikin metriä.

Tänään tiistaina oli Suomessa jo kuluvan toukokuun 13. hellepäivä, ja on täysin mahdollista, että kuukaudesta muodostuu kokonaisuudessaan koko vuodesta 1961 alkaneen digitoidun mittaushistorian helteisin toukokuu. Edellinen ennätys, 14 hellepäivää, on voimassa vuodelta 2018, mutta tässä vaiheessa viikkoa näyttää, että se rikkoutuu ja tämän toukokuun hellepäivien saldoksi voi tulla yhteensä 16 päivää.

Lue myös: Foreca: Ensimmäinen ennuste juhannusviikon säästä julki

Lue myös: Ensi viikolla jopa 30 asteen ylitys voi olla mahdollinen, ennustaa Foreca

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat