Kuva: AOP/Vesa Pöppönen

HS: SDP nousi suosituimmaksi puolueeksi

17.04.2024 13:15 - Minttu Tikkanen

Hallituspuolueiden suosio on kääntynyt laskuun.

SDP on noussut kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi, käy ilmi Helsingin Sanomien teettämästä gallupista.

Oppositiopuolue SDP:n kannatus on noussut Helsingin Sanomien edellisestä, maaliskuussa tehdystä gallupista peräti kahdella prosenttiyksiköllä.

Päähallituspuolueiden eli kokoomuksen ja perussuomalaisten molempien kannatus on puolestaan heikennyt. Tuoreessa gallupissa kokoomuksen kannatus oli 19,1 prosenttia eli vajaan prosenttiyksikön vähemmän kuin maaliskuussa. Perussuomalaisten kannatuksen lasku on ollut gallupin mukaan sitäkin rajumpaa, yli prosenttiyksikön maaliskuusta ja ollen nyt 17,8 prosenttia. 

Pienempien puolueiden kannatus on pysynyt lähimain ennallaan. Suhteessa eduskuntavaalien tulokseen suurimman nousun on kuitenkin tehnyt vasemmistoliitto, jonka kannatus on noussut jopa runsaat kaksi prosenttia ja on nyt 9,3 prosenttia. 

Suurimpien puolueiden kohdalla gallupin virhemarginaali on ollut kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimusaineisto on kerätty maaliskuun 18. ja huhtikuun 12. päivän välillä.

Liikehdintää puolueesta toiseen

Muutokset kannatuksessa ovat olleet tavanomaista nopeampia, mikä voi gallupin toteuttaneen Verianin tutkimusjohtaja Sakari Nurmelan mukaan kertoa hallituksen tekemien sopeutumistoimien vaikutuksista mielipiteisiin. Nurmela pitää mahdollisena, että perussuomalaisten suosion lasku virtaa SDP:n kassaan, sillä osa äänestäjistä on voinut nyt muuttaa mieltään kannattamastaan puolueesta, kun hallituksen päätökset ovat konkretisoituneet. 

”Ei ole kyse mistään kotiinpaluusta näillä duunareilla, mutta siellä on pientä siirtymää, jossa Sdp on kuitenkin selkeästi nettohyötyjä verrattuna perussuomalaisiin", Nurmela kommentoi Helsingin Sanomille.

Lue myös: Pian voimaan astuvat leikkaukset vaikuttavat puoleen miljoonaan ihmiseen - tähän ryhmään osuvat pahiten

Lue myös: Näet Instagramissa jatkossa vähemmän poliittista sisältöä - Meta muuttaa käytäntöjään

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat