Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Pian on oiva aika kerätä pöllyävä hiekotussepeli pois pihalta - mutta mihin jäteastiaan se kuuluu?

31.03.2024 16:15 - Rebekka Silvennoinen

Katupölyn hengittäminen ei ole terveellistä kenellekään.

Pöllyävä hiekotussepeli on jokakeväinen riesa. Katupölyn hengittäminen ei ole terveellistä, joten se tulisi siivota mahdollisimma nopeasti keväällä pois, muistuttaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

Katupölyn terveysvaikutuksille ovat erityisen herkkiä astmaatikot, pienet lapset sekä ikääntyneet ja hengitystie- ja sydänsairaat. Katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita. Katupöly aiheuttaa myös terveille ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää sekä silmien ja kurkun kutinaa.

Hiekka kannattaa poistaa kosteana, jotta katupölyä syntyisi mahdollisimman vähän. Pääkaupunkiseudulla hiekkaa ei tule siivota lehtipuhallinta käyttäen. Se on kiellettyä, koska puhallin nostattaa voimakkaasti pölyä ilmaan. 

HSY muistuttaa tiedotteessaan, ettei hiekka kuulu sekajäteastiaan. Hiekan voi kerätä HSY:n mukaan mahdollisuuksien mukaan talteen uusiokäyttöä varten. Jos se ei ole mahdollista, kuuluu hiekka kuljettaa Sortti-asemille maksua vastaan. 

– Hiekkaa ei pidä laittaa kiinteistön sekajäteastiaan, sillä se tekee jäteastiasta erittäin painavan käsivoimin siirrettäväksi ja voi jopa rikkoa jäteastian. Painavat jäteastiat ovat myös työturvallisuusriski, kertoo HSY:n jätehuollon käyttöpäällikkö Juho Nuutinen tiedotteessa. 

Myöskään jätteen hyödyntämisen näkökulmasta sekajäte ei ole oikea paikka hiekoitussepelille. Sekajätteestä tehdään energiaa jätevoimalassa, mutta hiekasta ei ole siinä hyötyä. 

Lue myös: Etenkin nuoret hävittävät lääkejätteen väärin – jopa käytetyt astmapiiput ovat vaarallista jätettä

Lue myös: Kelan etuuksien leikkauksista liikkuu vääriä käsityksiä - Kela oikaisee

Lue myös: Tiesitkö? Veneille on oma jätehuoltojärjestelmä, joten maastoon hylkäämisen sijaan kuuluvat tänne

Lähde: HSY

Kilpailut

Uusimmat