Kuva: Shutterstock

Harva suomalainen puuttuu rasismiin sitä nähdessään - yksi ikäluokka toimii muita useammin

18.03.2024 12:15 - Reija Saarinen

Suomen Punaisen Ristin teettämän tutkimuksen mukaan rasismia havaitaan Suomessa eniten verkossa, mediassa ja somessa.

Suomen Punaisen Ristin tuoreen kyselytutkimuksen perusteella 82 prosenttia Suomessa asuvista kertoo todistaneensa tai kokeneensa itseensä tai toisiin kohdistuvaa rasismia. Tutkimukseen osallistuneista 61 prosenttia kokee osaavansa puuttua rasismiin, mutta vain alle puolet, eli 45 prosenttia rasismia havainneista kertoo tehneensä niin.

Rasismia havaitaan eniten verkossa, mediassa ja somessa. Julkisilla paikoilla, kuten kaupassa, liikennevälineissä ja kadulla rasismia on todistanut 38 % vastaajista.

– Yhteiskunnan toimintatavoissa vaikuttavaa rakenteellista rasismia voi olla vaikeampi tunnistaa kuin rasistista huutelua kadulla tai somessa. Meidän pitäisikin pystyä tekemään entistä näkyvämmäksi rakenteissa oleva rasismi, kuten rekrytoinnissa suomenkielisten nimien suosiminen. Syrjintä työ- ja vuokramarkkinoilla vaikuttaa ihmisen mahdollisuuksiin edetä elämässään, sanoo Suomen Punaisen Ristin rasisminvastaisen toiminnan suunnittelija Sanna Saarto.

Tutkimuksen mukaan eniten varmuutta rasismiin puuttumiseen on nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Tutkimukseen vastanneista 15–24-vuotiaista yli puolet kertoo puuttuneensa todistamaansa rasismiin.

– On hienoa, että nuoret ja nuoret aikuiset kertovat näin vahvasti osaavansa puuttua rasismiin. Vastuun ei pitäisi kuitenkaan olla yksin nuorilla. Nuorilta itseltään on tullut myös toivetta, että aikuiset puuttuisivat aktiivisemmin rasismiin, Saarto sanoo.

Rasismiin on tutkimuksen mukaan puututtu eniten tarttumalla rasistisiin vitseihin tai puheeseen, osoittamalla tukea rasismia kokeneelle tai menemällä tilanteeseen väliin.  

– Rasismi vahingoittaa koko yhteiskuntaa ja vaikuttaa myös heihin, joihin se ei suoraan kohdistu. Rohkaisen jokaista puuttumaan rasismiin omassa arjessaan. Sen voi tehdä esimerkiksi keskeyttämällä rasistisen vitsailun kahvipöydässä tai menemällä rasistista huutelua kohtaavan henkilön viereen, Saarto kannustaa.

Kyselyn toteutti Taloustutkimus Punaisen Ristin toimeksiannosta. Tutkimukseen vastasi 1 112 henkilöä ja se toteutettiin 12.–27. helmikuuta 2024.

Lue myös: Ylen avoimen rasistisena pidetylle uutuussarjalle raivostuttiin: "Ei minun verorahoillani!"

Lähde: SPR

Kilpailut

Uusimmat