Kuva: SHUTTERSTOCK

Voiko kevät alkaa jo helmikuussa? Polaaripyörre uhkaa tuottaa kevättä odottaville ikävän tempun

27.02.2024 14:15 - Rebekka Silvennoinen

Tilastollisesti maaliskuu on vielä suuressa osassa Suomea talvikuukausi.

Onko talvi tuntunut pitkältä? Ei ihme, sillä esimerkiksi maan itä- ja pohjoisosassa se on alustavien tietojen mukaan alkanut jo lokakuun puolella ja muuallakin maassa marraskuun aikana.

Näin ollen terminen talvi on saattanut alkaa yli kuukauden etuajassa. Meteorologiassa termiseksi talveksi katsotaan ajanjakso, kun vuorokauden keskilämpötila pysyy pitkäkestoisesti nolla asteen alapuolella. 

Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo Forecan blogissa Pohjois-Euroopan kuuluneen kuluneen talven aikana pääsääntöisesti kylmien ilmamassojen vaikutuspiiriin. Suomessa neljä peräkkäistä kuukautta lokakuulta tammikuulle olivat pitkän ajan keskiarvoja kylmempiä. 

Kuitenkin helmikuun puolenvälin jälkeen lauhempaa ilmaa alkoi virrata kohti Euroopan pohjoisia osia. Näin myös lumipeitteet ovat sulaneet maan etelä- ja länsiosassa vauhdilla. Kevään merkkeinä on ollut myös kaduilla virtaavat sulamisvedet ja nollan yläpuollelle asettunut lämpötila. 

Nytkö se kevät siis alkaa? 

Mäntykannas kirjoittaa blogissa, että vaikka tuorein sään kuukausiennuste kertookin, että lähiajat jatkuvat lauhoina ja ilmassa on kevään tuntua, on mahdollista, että edessämme on vielä käänne takaisin kohti talvea. 

Kuitenkin kehityssuunta voi vielä maaliskuun aikana muuttua täysin, sillä arvaamaton polaaripyörre uhkaa tuottaa kevättä odottaville ikävän tempun. Tällä hetkellä sekä eurooppalainen että yhdysvaltalainen säämalli ennakoivat, että polaaripyörteen käytökseen on tulossa maaliskuun alussa voimakas muutos. 

Käytännössä tämä tarkoittaa, että polaaripyörre voi hajota tai jakautua kahdeksi tai useammaksi hyvin kylmän ilmamassan alueeksi, jotka irtaantuvat pohjoisnavan ympäristöstä ja voivat jäädä pyörimään samalle alueelle pitkäksi aikaa. 

Mikäli yksi polaaripyörteen "pussukoista" asettuisi ennusteen mukaisesti Keski- ja Pohjois-Euroopan päälle maaliskuussa, voisi tämä tuoda mukanaan yöpakkasia ja lumipyryjäkin meille Suomeen. 

Mäntykannas ei suosittelekaan hautaamaan toppatakkeja ja villasukkia vielä vaatekomeroon.

Lue myös: Monella tunturilla on nyt lumivyöryvaara, kertoo Ilmatieteen laitos 

Lue myös: Eikö talvilomalla ole matkaa tiedossa? 5 parasta kirjavinkkiä, jotka kuljettavat mukanaan kaukomaille

Lue myös: Haluatko vaikuttaa siihen, miltä Kelan äitiyspakkaus näyttää vuonna 2025? Äänestys on nyt auki

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat