Kuva: Shutterstock

Eikö talvilomalla ole matkaa tiedossa? 5 parasta kirjavinkkiä, jotka kuljettavat mukanaan kaukomaille

25.02.2024 14:15 - Minttu Tikkanen

Kirjat vievät parhaimmillaan mukanaan jonnekin aivan muualle kuin omalle kotisohvalle.

Sinä päivänä kun synnyin - Johanna Elomaa

Jos ei halua valita vain yhtä matkakohdetta nojatuolimatkalle, vaan kiertää suoraan koko maailman ympäri, kannattaa tarttua Johanna Elomaan kirjaan. Sinä päivänä kun synnyin on kasvutarina, joka vie päähenkilö Pinjan ympäri maailmaa aina Kaakkois-Aasiaa, Afrikan savanneja ja New Yorkia myöten.

Sen lisäksi, että koko kirjan ajan saa kuvitella itsensä herkullisiin maisemiin ja jännittäviin matkakohteisiin, odottaa kirjan palkinto vasta lopussa. Loppuratkaisua ei voi mitenkään keksiä matkan varrella.

Fiona Valpyn kirjat

Fiona Valpyn tuotannossa riittää lomalukemista, mistä valita. Häneltä on suomennettu muun muassa Casablancan tarinankertoja -ja Mehiläishoitajan salaisuus -kirjat, jotka kuljettavat lukijan paahteiseen Marokkoon sekä Ranskan maaseudulle. 

Valpyn kirjoja luetaan ahneesti ympäri maailmaa, eikä varmaankaan vähiten eloisan miljöökuvauksen vuoksi. Lisäksi kirjoista voi yleensä aina oppia jotakin historiasta, sillä niille on tyypillistä kulkea kahdessa aikatasossa, joista toisessa päähenkilön elämä sijoittuu toisen maailmansodan aikaan.

Hildur-sarja - Satu Rämö

Miten olisi matkakohteeksi mystinen Islanti? Jos et ole vielä koskaan haaveillut pääseväsi sinne, Satu Rämön kirjojen myötä ajatus pesiytyy mieleesi. Niin lumoavana kirjojen Islanti näyttäytyy kaikkine vuonoineen, vuorineen ja syrjäseutuineen. 

Vaikka Hildur-kirjasarjassa pääsee ihastelemaan päässään maisemia, on kirjoissa aina myös vetävä ja koukuttava tarina, kun islantilainen poliisi Hildur ratkoo mutkikkaita rikosvyyhtejä. Sarja kannattaa lukea järjestyksessä eli aloittaa nimikkoteoksesta Hildur

Mikäli Hildur-sarjasta ei vielä saa tarpeekseen, on Rämö lukijoiden onneksi kirjoittanut myös useita tietokirjoja, jotka myöskin sijoittuvat Islantiin.

Vuodet - Annie Ernaux

Ranskan lähihistoria ei ole koskaan tullut näin iholle. Annie Ernaux'n kerronnan matkassa voit itse kuvitella vaeltelevasi menneen ajan Pariisissa ja Rouenissa.

Ernaux'n tuotannolle on tyypillistä maalata ajankuva henkilökohtaisten kokemusten kautta, jotka kuitenkin monelle voivat näyttäytyä hyvinkin samaistuttavina. Ernaux'n teokset sopivat myös aloittelevalle lukijalle, sillä ilmavasti kirjoitetut kirjat eivät ole kovin työläitä luettavia. 

Pakumatkalla - Aino Huilaja

Matkakuumeisen ehdoton valinta - joskaan ei välttämättä helpota matkakuumetta, päin vastoin.

Toimittaja Aino Huilaja jättää päivätyönsä ja muuttaa puolisonsa ja koiransa kanssa pakettiautoon. Kirjan parissa jokainen voi leikitellä ajatuksella, olisiko minusta tuohon? Voisinko heittää maallisen omaisuuteni pakettiautoon ja kiitää villinä ja vapaana ympäri Eurooppaa?

Kirja kertoo elämästä tien päällä niin ruusuiset kuin inhottavammatkin puolet. Kirja on saatavilla myös äänikirjana, mutta paperisen version lukijat palkitaan kirjassa myös tyrmäävillä luontokuvilla kohteista. Nykyisin kirjojen faneja ilahduttaa myös Huilajan matkassa kulkeva Ylen tv-sarja Van Life.

Kaikkien toiveiden kylä - Anja Snellman

Loska ja räntä muuttuvat sivunkäänteessä paahteiseksi Kreikaksi. Kaikkien toiveiden kylä kertoo Kreetan saarella yllättävissä olosuhteissa ystävystyvästä nuoresta Monikasta ja yli 90-vuotiaasta paikallisesta Agavesta, joiden elämäntarinoiden kautta lukijalle maalautuu kuva Euroopan menneistä vuosikymmenistä. Lisäksi hahmojen elämä kreetalaisessa pikkukylässä vie mennessään ja saa jo haaveilemaan ensi kesän lomakohteista. 

Mikäli Kreikan maisemiin tykästyy, kannattaa niitä etsiä muistakin Snellmanin teoksista. Hän palaa kerronnassaan Kreikkaan yhä uudelleen ja teokset vilisevät ihastuttavia yksityiskohtia paikallisesta elämästä, sillä Snellman on itsekin asunut siellä. 

Vilkkumaa - Maija Vilkkumaa ja Miina Supinen

Vilkkumaa-taiteilijaelämäkerrassa matkustetaan myös taiteilijoiden New Yorkiin, kiinnostavaan Lontooseen ja harhaillaan helteisessä Vietnamissa. Sen lisäksi, että kirja kertoo Maija Vilkkumaasta itsestään, on se myös monin paikoin pysäyttävä ajankuva. Vilkkumaa esimerkiksi sattui olemaan New Yorkissa juuri silloin, kun kaksoistornit romahtivat. 

Tarinassa on totta kai muutakin kiinnostavaa kuin matkakohteet, joihin siinä matkustetaan. Se kertoo kiinnostavalla tavalla myös taidealasta ja erityisesti naisen asemasta musiikkiteollisuudessa.

Lue myös: Kaipaatko koukuttavaa lukemista joululomalle? Poimi talteen 5 parasta kirjavinkkiä

Lue myös: Kyllästyttääkö Tuntematon sotilas jo? Katso vaihtoehtoiset kirjavinkit itsenäisyyspäivään

Lue myös: Haluaisitko lukea enemmän? 8 vinkkiä, joiden avulla innostut taas lukemisesta

Kilpailut

Uusimmat