Kuva: AOP / JARI PEKKARINEN

Jäihin hukkuu vuosittain keskimäärin 18 ihmistä - kolmasosa hukkumisista liittyy samaan syyhyn

07.02.2024 15:15 - Rebekka Silvennoinen

Tänä vuonna tammikuussa hukkui kolme ihmistä jäihin vajoamisen seurauksena.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan tammikuussa hukkui kaksi miestä vajottuaan moottorikelkkoineen jäihin Pohjanmaalla ja yksi nainen Uudellamaalla, jonka tapahtumista ei ole tarkempaa tietoa. 

SUH:n ennakkotilastojen mukaan Suomessa hukkuu vuosittain keskimäärin 18 ihmistä jäihin vajoamisen seurauksena. Näistä 87 prosenttia on miehiä. 

Vuosina 2013-2022 jäihin vajoamisen seurauksena hukkuneista 20 prosenttia oli pilkkimässä tai kalastamassa, kävelemässä 16 prosenttia ja hiihtämässä 5 prosenttia. Huomionarvoista on, että kolmasosa hukkumisista liittyy moottoriajoneuvolla ajamiseen jäällä. 

SUH muistuttaa kaverin olevan kelkkaillessa paras turva. Toinen voi hälyttää apua, vaikkei osaisi hätätilanteessa pelastaa. 

- Turvallisinta on liikkua merkatuilla moottorikelkkareiteillä. Jääpeitteinen vesialue voi näyttää petollisen vaarattomalta, mutta siellä saattaa olla paljon vaaranpaikkoja, jotka eivät silmämääräisesti näy, sanoo SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen.

Hiltunen muistuttaa myös, että on olennaista irrottautua moottorikelkasta välittömästi, jos vajoaa jäiden läpi. Yllättäen veden varaan joutuminen aiheuttaa kylmäsokin, jonka oireet menevät ohi viimeistään minuutissa. Siksi on tärkeä pysyä rauhallisena. 

Moottorikelkka ja mönkijä vaativat vähintään 15 cm peksuisen teräsjään, joka on lujaa yhtenäistä jäätä. Autolla tulisi liikkua ainostaan merkityillä jääreiteillä. Kävellessä teräsjäätä tulisi olla vähintään 10 cm yksin kulkevan aikuisen alla. 

Lue myös: Iittala uudisti ilmeensä ja samalla Sarpanevan i-logo jäi historiaan - tätä ei moni kelpuuttanut

Lue myös: Suomalaiset menettivät viime vuonna verkkorikollisille yli 44 miljoonaa euroa

Lue myös: Älä heitä puolityhjää hiuslakkaa tai kynsilakkaa roskiin - näin kierrätät kosmetiikkapakkaukset oikein

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto

Kilpailut

Uusimmat