Kuva: Shutterstock

Kaipaatko koukuttavaa lukemista joululomalle? Poimi talteen 5 parasta kirjavinkkiä

23.12.2023 18:15 - Minttu Tikkanen

Joululomalla on hyvin aikaa kääriytyä peiton alle hyvän kirjan kanssa.

Olipa lukuharrastus sitten aktiivinen osa elämää, tai tällä hetkellä uinuva harrastus, on joululoma oivaa aikaa elvyttää lukuinto. Lomalukemiseksi soveltuvat kenelle tahansa erityisesti mukaansa tempaavat tarinat, joihin tekee mieli uppoutua laiskoina lomapäivinä vaikka tuntikausiksi. Kokosimme listan tutustumisen arvoisista suosikkikirjoista. 

Sinun, Margot - Meri Valkama

Sinun, Margot on lumoava tarina lapsuutensa Itä-Saksassa viettäneestä suomalaisesta Viljasta, joka palaa aikuisena jo kauan muurin murtumisen jälkeen selvittämään, mitä perheen historiassa todella tapahtui. Viljan isä on juuri kuollut, mutta hänen hallustaan löytyy samalla myös nippu rakkauskirjeitä salaperäiseltä Margotilta. Lukija pääsee mukaan pakahduttavalle matkalle, kun Vilja yrittää löytää oman historiansa sekä selvittää, kuka on Margot. 

Sinun, Margot on sydämeenkäyvää lomalukemista, sillä eläväisen Berliinin kuvauksen lisäksi se kertoo kipeällä, mutta kauniilla tavalla myös rakkaudesta ja perhesuhteista. Hahmoista ei tahtoisi päästää irti kirjan päättyessäkään.

Sinun, Margot on Meri Valkaman esikoiskirja, joka voitti vuonna 2021 myös Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon.

Kuka on Maud Dixon? - Alexandra Andrews

Kirja, jota ei malttaisi jättää kesken. Niin palavasti lukija tahtoo vastauksen jo kirjan nimessä Kuka on Maud Dixon? esitettyyn kysymykseen.

Vaikka joululomalla ei olisi tiedossa ulkomaanmatkaa, voi kirjan sivuilla seikkaillessaan kuvitella olevansa vuoroin Hudsonin pikkukaupungissa Yhdysvalloissa ja vuoroin jopa Marokon vanhan kaupungin kujilla, se siis tepsinee hyvänä lääkkeenä myös pahimpaan matkakuumeeseen.

Psykologisessa trillerissä nuori kirjailijanurasta haaveileva Florence saa uskomattomalta tuntuvan työtarjouksen, kun salanimellä kirjoittava menestyskirjailija Maud Dixon etsii itselleen assistenttia. Kun kirjailija sitten yllättäen katoaa, tarjoutuuko Florencelle tilaisuus, joka tekee helposti varkaaksi. Huomaisiko kukaan, jos salanimen turvin kirjoittava kirjailija äkkiä vaihtuisikin. 

Loppuratkaisu on niin ovela, että tottuneinkaan mysteerien lukija ei sitä osanne arvata. Kirja sopii myös erityisesti niille, jotka rakastavat jännitystä, mutta eivät pidä yksityiskohtaisesta verellä ja väkivallalla mässäilystä.

(kuva: Minttu Tikkanen)

Rue Cardinalen ompelijattaret - Fiona Valpy

"En olisi ikinä tarttunut kannen perusteella", kuulen tuttavieni sanovan ja toistelen itsekin. Kannen taakse kannattaa kurkistaa, sillä toisen maailmansodan aikaiseen Pariisiin sijoittuva Rue Cardinalen ompelijattaret on kaikkea muuta kuin köykäistä viihdettä, kuten kannen perusteella saattaisi tulkita. 

Kirja välittää Pariisin erityisen tunnelman, vaikka sota ja juutalaisvainot runtelevat sitä, ja sen asukkaita. Keskiöön nousevat silti nuoret ompelijoina työskentelevät naiset, heidän ystävyytensä ja rakkautensa ja erityisesti naisten tärkeä asema sodan taustajoukoissa. Samalla tulee oppineeksi paljon, siitä miten toinen maailmansota kohteli Eurooppaa. Raskaasta ajankuvasta huolimatta kirjassa hahmoineen on ehtymätön määrä toivoa ja elämäniloa, mikä tekee kirjasta pakahduttavaa luettavaa myös lomalla.

Valpyn teoksia yhdistää toisen maailmansodan käsittely ihmisten henkilökohtaisten elämien kautta. Myös muut hänen teoksistaan kuten Casablancan tarinankertoja ovat nousseet lukijoiden suosikeiksi.

(kuva: Minttu Tikkanen)

Hildur-sarja - Satu Rämö

Tämä suositus on jutussa mukana sillä varauksella, että ylipäätään onnistut saamaan yhden Satu Rämön jännityskirjoista käsiisi, niin suosittuja ne tällä hetkellä ovat. Esimerkiksi kirjastojen varasujonot ovat hetkessä nousseet tuhansiin jonottajiin.

Eikä luettuaan tarvitse ihmetellä miksi. Kuin tyhjästä Rämö luo suomalaiseen rikoskirjallisuuteen uuden suosikkihahmon, Hildurin, joka ratkoo rikoksia pikkukylässä Islannissa samalla, kun oman elämän tragedioissakin riittää selvitettävää.

Juoni on koukuttava ja mukaansatempaava, mutta vähintään yhtä ihastuttava on kuvaus Islannin maaseudusta. Mikä olisikaan joulua parempi aika lukea tunnelmallisen tuiskuisesta Islannista. Vaikka kyseessä on rikossarja, ei tottumattomammankaan tarvitse turhaan hätkähtää, kirjat ovat jännittäviä, mutta eivät turhan raakoja. 

Sarjasta on ilmestynyt tällä erää ensimmäinen osa Hildur, sekä jatko-osat Rósa & Björk ja Jakob, jotka kannattaa lukea järjestyksessään.

Suon villi laulu - Delia Owens

Jos yksi viime vuosien suurimmista kirjatapauksista ei ole vielä luettuna, nyt on sen aika. Suon villi laulu nousi julkaisunsa aikaan räjähdysmäiseen suosioon.

Heti kirjan alkuasetelema vie mukanaan, kun Pohjois-Carolinassa sijaitsevan pienen kylän laitamilta, harvaan asutulta suoalueelta löytyy kylän suositun pojan ruumis. On vaikea keksiä, miksi kukaan haluaisi päästä eroon pidetystä pojasta ja epäilykset on helppo kääntää suolla yksin asustavaan, outona pidettyyn tyttöön, Kya Clarkiin.

Kya on tottunut selviytymään luonnossa yksin ja ystävystyy paremmin eläinten kuin ihmisten kanssa. Hänelläkin on kuitenkin salainen rakkaustarinansa, eikä kaikki ole sitä miltä näyttää, kun lukija temmataan osaksi hiljalleen auki kiertyvää mysteeriä ja suon villiä laulua.

Delia Owensin kirjan pohjalta on tehty jo samaa nimeä kantava elokuvakin, joka on myös oivallista katsottavaa lomalle.

(kuva: Minttu Tikkanen)

Lue myös: Kyllästyttääkö Tuntematon sotilas jo? Katso vaihtoehtoiset kirjavinkit itsenäisyyspäivään

Lue myös: Haluaisitko lukea enemmän? 8 vinkkiä, joiden avulla innostut taas lukemisesta

Kilpailut

Uusimmat