Kuva: Shutterstock

Voiko joululahjan ostaa käytettynä? Suurin osa suomalaisista on jo sitä mieltä

06.12.2023 18:15 - Minttu Tikkanen

Käytettynä annetaan paljon esimerkiksi designia ja elektroniikkaa.

Siinä missä moni aiemmin kavahti lahjan hankkimista käytettynä, ovat käytetyt lahjat nousseet nyt uudenlaiseen arvostukseen, selviää käytettyä tavaraa myyvän Torin teettämästä kyselystä.

Käytetyt lahjat ovat lyöneet äkkiä läpi, sillä vielä neljä vuotta sitten käytetyn lahjan saattoi kuvitella antavansa 50 prosenttia suomalaisista, kun nyt vastaava luku on jo 72 prosenttia.

Juhlapäivistä kuten lähestyvästä joulusta tulee helposti vain ylimääräisen ja turhan kuluttamisen juhlaa. Lahjan hankkiminen käytettynä säästääkin niin luontoa kuin omia rahojakin. Myös yleisesti tämän hetken heikko taloustilanne vaikuttaa joululahjojen ostoon, sillä Torin kyselyyn vastanneista 40 prosenttia kertoi, että aikoo käyttää joululahjoihin vähemmän rahaa kuin viime jouluna ja 71 prosenttia vastaajista kertoi, että taloustilanne on syynä käytetyn lahjan kiinnostavuuteen.

Käytettynä voi hankkia vaikka mitä, koruista elektroniikkaan. Torin kyselyssä vastaajat saivat äänestää myös parhaat vaihtoehdot käytetylle lahjalle ja lahjatoiveiden joukosta nousivat esiin pelikonsoli PlayStation 5, Lego-palikat, Kalevala-koru, Artekin jakkara ja Airfryer. Toiveista käy hyvin ilmi se, miten jotkin esineet kuten esimerkiksi Kalevala-koru ja Artekin huonekalut säilyttävät arvonsa käytettynäkin, mutta ovat todennäköisesti saatavilla vain huimasti huokeampaan hintaan.

Torin teettämään kselyyn osallistui tänä vuonna 1320 suomalaista. 

Lue myös: Paljonko rahaa valmistuvalle pitäisi viedä? Saako lahja olla käytetty? - poimi asiantuntijan vinkit

Lue myös: Muista läheistä itsetehdyllä tai aineettomalla joululahjalla - katso vinkit suloisiin yllätyksiin

Kilpailut

Uusimmat