Kuva: SHUTTERSTOCK

5 seikkaa, jotka tulisi tietää ennen lintujen talviruokintaa

24.11.2023 12:15 - Rebekka Silvennoinen

Ihmisen tarjoama talviruokinta voi auttaa monia lintuja selviämään pahimpien pakkasten yli.

Kun syksy saapuu, ottaa valtaosa linnuista siivet alle ja lentää etelään talveksi. Kuitenkin Suomen runsaasta 240 pesimälajista noin 70 jää sinnittelemään hyiseen Pohjolaan. 

Ihmisen tarjoama talviruokinta voi auttaa näitä lajeja selviytymisessä kevääseen ja pahimpien pakkasten yli. Esimerkiksi sinitiainen joutuu tankkaamaan moninkertaisesti oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen hengissä pakkasyön yli. Myös hömötiainen hyötyy ruokinnasta, sillä se ei löydä talousmetsistä talvella yhtä hyvin ruokaa kuin vanhoista luonnonmetsistä.

Ennen kaikkea talviruokinta voi olla mukava harrastus, jonka ansiosta pääsee seuraamaan lintujen elämää läheltä. Nämä viisi seikkaa on kuitenkin hyvä tietää ennen lintujen talviruokinnan aloittamista. 

Milloin talviruokinta kannattaa aloittaa?

Kun maa jäätyy tai peittyy lumeen, on sopiva aika aloittaa talviruokinta. Otollinen aika saattaa siis vaihdella vuodesta toiseen. 

Miten kauan ruokintaa tulisi jatkaa?

Jos talviruokinnan aloittaa, on kuitenkin tärkeä muistaa, ettei sitä pidä lopettaa ennen kevättä. Ruokintaan pitää sitoutua, sillä satunnaisesta ruokinnasta ei ole linnuille mainittavaa apua. Lintuja tulisi ruokkia vain talvisin ja lopettaa ruokinta pesämäkauden alkaessa. 

Miten ruokintapaikka kannattaa sijoittaa?

Ruokintapaikka oli hyvä sijoittaa vähintään kymmenen metrin päähän rakennuksista, jotta linnut eivät lentele esimerkiksi ikkunoita päin. Ruokintapaikan lähistöllä olisi hyvä olla myös suojaa esimerkiksi pensaista tai havupuista, jotta pedot eivät pääse nappaamaan lintuja. Paikka kannattaa valita myös niin, ettei kissat pääse nappaamaan ruokailijoita. 

Missä lintuja saa ruokkia?

Omalla pihalla lintuja saa ruokkia vapaasti. Jos kyseessä on kuitenkin taloyhtiö, voi järjestyssäännöissä olla kiellettynä lintujen ruokinta pihalla, parvekkeilla tai ikkunalaudoilla. Pelisäännöt ruokintaan kannattaa sopia taloyhtiön ja naapureiden kanssa. 

Ruokintapisteen siisteys ja puhtaanapito on talviruokkijan vastuulla. Siisteys on kuitenkin tärkeää tautien leviämisen estämiseksi sekä rottien poissapidon kannalta. 

Mitä linnuille voi antaa ravinnoksi?

Linnuille voi antaa esimerkiksi auringonkukansiemeniä, maapähkinöitä, talia, kauraa, hirssiä, hamppua, rypsiä tai pellavaa. Linnuille kelpaa monenlainen ruoka, kunhan se ei ole pilaantunutta eikä liian suolaista. Lintuja ei pidä myöskään ruokkia kinkunrasvalla, vettyneillä kaurahiutaleilla. Leivänmurujen tarjoamista ei myöskään suositella sen ravintoköyhyyden vuoksi. Ruokia valitessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia kotimaisia tuotteita. 

Lue myös: WWF:n suosittu luontolive tekee paluun

Lue myös: Lähes 1000 muuttolintua kuoli lennettyään ikkunaan Chicagossa - vinkit, miten voit itse pienentää lintujen törmäysriskiä

Lue myös: MTV: Lauttasaaressa asuva Rami luuli puhelimensa soivan - löysikin kodistaan pörröisen yllätyksen

Lähteet: WWF Suomi ja BirdLife Suomi

Kilpailut

Uusimmat