Kuva: AOP

Lähes 1000 muuttolintua kuoli lennettyään ikkunaan Chicagossa - vinkit, miten voit itse pienentää lintujen törmäysriskiä

09.10.2023 18:15 - Rebekka Silvennoinen

Linnut eivät aina pysty mieltämään ikkunoista näkyvää maastoa peilikuvaksi ja lentävät siksi niitä päin kohtalokkain seurauksin.

Varhain torstaiaamuna 5. lokakuuta Chicagossa McCormick Place Lakeside Centerillä koettiin järkyttävä näky. Lähes 1000 muuttolintua lensi näyttelyhallin ikkunoita päin menehtyen.

Muuttolintujen suojelusta huolehtivan organisaation Chicago Bird Collision Monitorsin johtajan Annette Princen mukaan lintujen törmäys ikkunoihin ei ole tavatonta, mutta tässä mittakaavassa tapahtuma on poikkeava. Princen mukaan hänen organisaationsa näkee tyypillisesti tuhansia kuolemia vuoden aikana, mikä tekee tästä joukkotörmäyksestä huolestuttavan poikkeaman.

Princen mukaan viime päivien sääolosuhteet tarjosivat täydelliset olosuhteet lintujen massamuutolle. Vähäiset pilvet sekä suotuisat tuulet yhdistettynä syysmuuttokauteen vaikuttivat siihen, että alueen läpi lensi suuri määrä lintuja.

Prince näkee valitettavan joukkotörmäyksen syyksi rakennuksen sisällä olleet valot. Myös rakennuksen matala korkeus vaikutti hänen mukaansa tapahtuneeseen.

McCormick Place Lakeside Center Chicagossa. (kuva: AOP)

Linnut törmäävät ikkunoihin, sillä ne eivät aina pysty mieltämään ikkunoista näkyvää maastoa peilikuvaksi. Törmäysriski kasvaa, jos ikkunoiden kautta näkee koko rakennuksen läpi niin, että maisema näyttää jatkuvan ikkunasta sisään katsoessa.

Vaikka lintu huomaisikin optisen harhan, ei se välttämättä suuren lentonopeuden tai huonon väistämiskyvyn ansiosta ehdi väistämään ikkunaa ajoissa.

Ikkunoiden heijastusta voi BirdLife Suomen mukaan vähentää pitämällä ikkunan takana vaaleita verhoja myös valosana aikana. Verhoiksi käy esimerkiksi sälekaihtimet tai päiväverhot.

Myös suuret huonekasvit ikkunalaudoilla saattavat hämätä lintuja.

Ikkunoihin voi liimata tai laittaa roikkumaan petolinnun siluettia muistuttavia kuvia, jotka havahduttavat linnut ajoissa huomaamaan ikkunat.

Ikkunoihin voi myös kiinnittää lankoja pystysuunnassa yläreunasta alareunaan noin kahdeksan senttimetrin välein. Noin millin paksuiset langat voi kiinnittää naulojen ympärille.

Linnuille vaarallisia ovat myös lasitetut terassit sekä parvekkeet. Laseihin on syytä kiinnittää varsinkin talosta poissa ollessa esimerkiksi verhot tai edellä mainitut nauhat. 

Lue myös: MTV: Lauttasaaressa asuva Rami luuli puhelimensa soivan - löysikin kodistaan pörröisen yllätyksen

Lue myös: MTV: Kottaraisparven henkeäsalpaava lentoshow tallentui - tiedätkö syyn lintujen tavalle?

Lue myös: Näky kuin maailmanlopusta - musta lintuparvi peitti ajotien

Lähteet: Insider ja BirdLife Suomi

Kilpailut

Uusimmat