Kuva: Shutterstock

Punkin pää jäi irroituksesta huolimatta ihon alle - onko yleinen ilmiö vaarallinen?

30.07.2023 16:15 - Minttu Tikkanen

Borrelioosin oireet ilmenevät usein vasta päiviä pureman jälkeen.

Punkkisesonki on valitettavasti kuumimmillaan ja varsinkin lemmikkien omistajat saavat olla irroittamassa kutsumattomia vieraita yhtenään.

Punkki irtoaa helpoiten ja varmimmin pinseteillä tai punkkilassolla. Joskus punkki on mahdollista irroittaa myös sormin, mutta tukevimman otteen siitä saa jollakin välineellä. Lääkärikeskus Mehiläinen neuvoo tiedotteessaan, että jos punkin haluaa saada kokonaisena ulos, kannattaa punkkia vetää ihosta hitaalla, rauhallisella liikkellä ja suoraan ylöspäin. Punkkia kannattaa varoa erityisen paljoa kierittelemästä tai puristelemasta, sillä sen osia kuten imukärsä voi jäädä vielä ihon alle kiinni. Osien irtoamisen välttämiseksi punkkia kannattaa aina tarttua kiinni niin läheltä ihoa kuin mahdollista. 

Vaikka lemmikin tai oman ihosi alle selvästi jäisi irroitetusta punkista osia, ei se Mehiläisen mukaan ole erityisen vaarallista. Yleensä vieraat palaset puskevat ihosta ulos itsestään muutaman päivän kuluessa. Puremakohtaa voi Mehiläisen mukaan koittaa puhdistaa haavanpuhdistusaineella, mutta esimerkiksi borrelioosin tarttumiseen sillä ei ole todettu olevan vaikutusta. Puhdistus voi kuitenkin ehkäistä lieviä ihotulehduksia, joita ihon sisään jääneistä osista voi joskus seurata.

Nopeaa toimintaa

Jos punkin havaitsee ihossaan kiinni, ei syytä välittömään paniikkiin yleensä ole. Lääkärikeskus Aava kuitenkin muistuttaa, että mitä pikemmin punkin saa irti, sen parempi. Esimerkiksi mahdollinen borrelioosi tarttuu usein vasta punkin oltua ihossa kiinni vuorokauden. Punkkitarkastuksia kannattaakin tehdä itselle ja lemmikeille joka päivä.

Jos punkin puremakohta aluksi punoittaa, ei se silti ole automaattisesti merkki borrelioosista. Punkkien puremat aiheuttavat hyönteisten puremien tavoin yleensä ihoärsytystä. Puremakohtaa on kuitenkin hyvä tarkkailla vielä punkin irroittamisenkin jälkeen. Borrelioosiin eli borrealitartuntaan viittaava punoitus ilmestyy yleensä vasta jälkikäteen, Aavan mukaan aikaisintaan pari päivää pureman jälkeen.

Lue myös: Tiedätkö, miten turvaat lemmikkisi punkeilta? Katso vinkit punkin poistoon ja niiltä suojautumiseen

Lue myös: Punkkeja on liikkeellä nyt valtavasti - havainnot jyrkässä nousussa

Lähteet: Mehiläinen, Aava

Juttu julkaistu alun perin 16. heinäkuuta 2023. 

Kilpailut

Uusimmat