Kuva: Shutterstock

Suomalainen palomies soutaa parhaillaan Atlantin yli: "Säkkipimeää ja vettä tulee täysillä"

05.07.2023 20:15 - Minttu Tikkanen

Matka kestää arviolta vielä kolme kuukautta.

Palomies Jari Saario on tälläkin hetkellä jossain päin Atlanttia, eikä suinkaan minkään risteilijän kyydissä vaan soutaen.

Saario on jo soutanut Suomesta Kanadaan ja tekee tällä hetkellä palumatkaa. Yhteensä matka tulee viemään arviolta kolme kuukautta, nyt sitä on takana vajaa pari viikkoa. Radio Novan Kesäaamun Suvi Hartlin ja Esko Eerikäinen tavoittivat Saarion puhelimitse veneestään. 

- Olen lähempänä Kanadaa, koska lähdin 13 päivää sitten ja nyt on kilometrejä tullut noin 890. Tuulee ihan älyttömän kovaa, on säkkipimeää, vettä tulee täysillä ja aallot lyö veneen yli. Täällä on yölämpötilat kahta astetta ja päivisin kahdeksaa. En ole nähnyt aurinkoa sen jälkeen kun lähdin, sillä on täällä on ollut meriusvaa eiliseen asti, ja sen jälkeen alkoi sataa täysillä, Saario kuvailee olosuhteita. 

Voit kuunnella koko puhelinhaastattelun alta. 

Suunnitelma oli alkuun hyvä, sillä Saarion veneessä on aurinkopaneelit, joilla tuotetaan sähköä ja saadaan puhdasta juomavettä. Sumuisen ja sateisen sään myötä aurinkopaneeleista ei kuitenkaan ole juurikaan ollut kuluneiden päivien aikana hyötyä.

- Mullahan on aurinkopaneelit, joilla saan sähköä. En ole pystynyt tekemään mitään, kaikki laitteet on pois päältä, koska ei ole sähköä.

Koettelemukset eivät myöskään ole jääneet siihen. Hätävarana Saariolla on mukanaan käsikäyttöinen vesipumppu, jolla merivettä voisi puhdistaa. Sekään ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton ratkaisu. 

- Kävin vesilaitoksella testaamassa sen bakteerimäärän. Bakteerimäärät saisi olla yhdestä kymmeneen, mutta ne oli 2600. He sanoivat, että ei siinä sellaisia bakteereja ole, jotka tappavat sut, mutta kyllä niistä viikon vatsataudin saat. Siinäkin mielessä on vähän huono tilanne, aurinkoa pitäisi saada, Saario selittää.

Pahinta on Saarion mukaan kuitenkin kylmyys, joka Atlantilla tällä hetkellä vallitsee. Menomatkalla aurinko vielä paistoi ja ilma pysyi siedettävänä, mutta nyt nukkuminen on kylmyydessä vaikeaa, sillä välillä on herättävä liikkumaan ja lämmittelemään.

- Hypotermia on yksi pahimpia, koska öisin on niin kylmää. Makuupussi on niin märkä, että se on kuin tiskirätti. Tällä hetkellä nukun jätesäkissä, koska muovi ei hengitä eli se pitää jotenkin lämpimänä, Saario kertoo.

Saario päivittää matkaltaan tunnelmia myös Instagram-tilillään. Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Saario aikoo päästä Suomeen asti

Koettelemukset eivät kuitenkaan ole lannistaneet Saariota - päin vastoin. Hän aikoo päästä mereltä omin voimin rannikolle ja kertoa jälkeenpäin hyvän tarinan reissusta.

- Mulla on kuitenkin hirveä hurma päällä. Olen monta vuotta tätä projektia rakentanut. Menomatka meni, nyt olen paluumatkalla ja musta tuntuu, että olen jo saavuttanut jotain. Mitä enemmän tulee kärsimystä, sitä parempi tarina tulee kerrottavaksi, Saario naurahtaa. 

Lue myös: Jokamiehenoikeudet korvataan sukupuolineutraalilla termillä

Lue myös: Skumppapulloja ja kenkiä - uusi video näyttää ennennäkemätöntä materiaalia Titanicin hylyltä

Voice.fi ja Radio Nova kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat