Kuva: AOP

Helsinki Pride ei tee yhteistyötä kokoomuksen ja keskustan kanssa - päätöksestä syntyi kohu

23.05.2023 15:15 - Minttu Tikkanen

Helsinki Pride perustelee päätöstä puolueiden äänestyskäyttäytymisellä uudesta translaista äänestettäessä.

Helsinki Pride tiedotti eilen, että tänä vuonna se ei tee yhteistyötä kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa. Helsinki Pride linjaa, että päätöksen perusteena on tämän vuoden äänestys translaista, jossa esimerkiksi kokoomuksen ja keskustan edustajista osa äänesti translain uudistamista vastaan. Helsinki Pride määrittelee, että yhteistyökumppaneiden on oltava sitoutuneita puolustamaan ja edistämään sateenkarioikeuksia.

Kokoomuksen ja keskustan edustajistossa päätös on aiheuttanut kuohuntaa. Kokoomus muun muassa vetoaa, että heidän edustajistossaan on paljon edustajia, jotka ovat jo pitkään edistäneet työllään tasa-arvoa. Muun muassa Iltalehdelle Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi, että puolueessa ollaan päätöksestä loukkaantuneita.

- Olen tosi pahoillani tästä päätöksestä. Kokoomuksen kansanedustajista 23 äänesti muun muassa translain puolesta. Tämä loukkaa monia ihmisiä meillä ja pidän sitä erikoisena, Orpo kertoi Iltalehdelle.

Petteri Orpo ei ollut tyytyväinen päätökseen. (kuva: AOP/Jaakko Stenroos)

Helsinki Priden päätös saa kuitenkin myös paljon ymmärrystä, sillä esimerkiksi kokoomuksessa osa edustajista äänesti translain suhteen puolueen yleistä linjaa vastaan. Muun muassa SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen kommentoi, että syyttävän sormen tulisi kohdistua puoluelinjaa vastaan äänestäneitä edustajia sekä tällaisen äänestyskäyttäytymisen sallivaa puoluejohtoa kohtaan.

"Orpon mukaan Helsinki Priden päätös loukkaa monia kokoomuslaisia. Näiden kokoomuslaisten kannattaisi olla loukkaantuneita lähinnä omalle puolue- ja ryhmäjohdolleen, joka sallii ihmisoikeuskysymyksissä puheet ja äänestämisen ihmisoikeuksia ja kokoomuksen omaakin linjaa vastaan", Mäkynen perustelee. 

Jos upotus ei näy, näet sen täältä.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen puolustaa Helsinki Priden kantaa. (kuva: Kimmo Brandt/AOP)

Lue myös: Yksi Helsinki Priden ohjelmanumeroista sai tiukkaa kritiikkiä: "Mitähän ihmettä tämä on olevinaan?"

Lue myös: Suomi on ottanut askelia eteenpäin eurooppalaisessa sateenkaarioikeuksien vertailussa

Lähteet: Helsinki Pride, Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat