Kuva: Shutterstock

Foreca: Ensimmäiset helteet saattavat olla pian näkyvissä

11.05.2023 22:15 - Minttu Tikkanen

Ensi viikkokin alkaa poutaisissa merkeissä.

Sää lämpenee nyt vauhdilla, eikä hellerajakaan ensi viikolla ole enää Forecan mukaan kaukana.

Etelässä saatetaan ensiviikolla yltää parhaimmillaan jopa 24 asteeseen, joka on jo hyvin lähellä hellerajaa eli 25,1 astetta. Lämmölle ei myöskään tällä hetkellä näy loppua.

- Paikalliset lämpöhuiput voivat mennä ensi viikon alussa pilvisyydestä riippuen 24 asteeseen ja voidaan hätyytellä jopa hellerajaa. Näyttää siltä, että etelä- ja keskiosassa maata terminen kesä voisi olla vähitellen alkamassa – eteläisen Suomen osalta 10 vuorokauden ennusteessa ei näy loppua kesäiselle säälle, ennustaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas. 

Yöt pysyvät kuitenkin yhä kylminä. Varsinkin Lapissa saatetaan edelleen öisin mennä pakkasen puolellekin.

- Yön ja päivän lämpötilaerot ovat nyt paikoin suuria. Tähän ovat syinä päällä oleva korkeapaine, verraten heikot tuulet ja se, että ilma on keväisin kuivaa talven jäljiltä. Mitä kuivempaa ilma on, sitä voimakkaampia ovat päivän ja yön väliset lämpötilavaihtelut, sillä ilmassa ei ole paljoakaan vesihöyryä, joka pystyisi sitomaan lämpöä, Mäntykannas jatkaa.

Sää pysyy aurinkoisena

Sää näyttäisi jatkuvan pitkälle ensi viikkoon myös melko poutaisena, joskin viikon puolivälin jälkeen on nähtävillä jonkin verran myös sadepilviä. Pitkällä välillä sään ennustettavuus kuitenkin myös heikkenee jonkin verran.

Myös tulevalle äitienpäiväviikonlopulle on syytä odottaa hyvää säätä, sillä ilmat alkavat lämmetä jo viikonlopun aikana. Äitienpäivänäkin elohopea saattaa kohota jopa 23 asteeseen.

Viime vuonnakin lämpö nousi jo toukokuussa, jolloin kuuhun mahtui yksi hellepäivä. 25,4 asteen lämpö mitattiin tuolloin Oulussa kuun loppupuolella.

Lue myös: Milloin aurinkorasvan käyttö on syytä aloittaa? Foreca antaa selkeän vastauksen

Lue myös: Menettääkö aurinkorasva tehonsa vanhetessaan? Vihdoin vastaus monen pohtimaan ikuisuuskysymykseen

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat