Kuva: Shutterstock

"Miksi naistenpäivää muka edelleen tarvitaan?" - Tiesitkö kylmäävät faktat naisten asemasta maailmassa?

08.03.2022 10:15 - Minttu Tikkanen

Naistenpäivän vietolla on pitkä historia.

Tänään 8. maaliskuuta vietetään kansainvälistä naistenpäivää. YK:n julistamana päivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1975, mutta todellisuudessa perinne juontaa juurensa jo paljon kauemmas. 

Naistenpäivää alettiin viettää jo vuonna 1910, kun Kööpenhaminassa kokoontui sosialistinen internationaali, joka päätti naistenpäivän vietosta edistääkseen naisten äänioikeutta ja naisasialiikettä.

Suomessa naisten tilanne on verrattain hyvä, joskin tehtävää riittää silti. Nykyään kuuleekin toisinaan myös kysyttävän, "miksi naistenpäivää edelleen vietetään ja eikö naisen asema ole jo valmis?" Suomen YK-liitto julkaisi naisten asemasta kuitenkin kylmäävän listan faktoja, jotka ovat edelleen todellisuutta.

Tiesitkö nämä?

- Abortti on vieläkin monissa maissa kokonaan laiton. Maailmassa menehtyykin edelleen vuosittain 47 000 naista laittomasti, terveydenhuollon ulkopuolella tehtyjen vaarallisten aborttien seurauksena.

- Nainen ei ole turvassa Suomessakaan. Suomalaisnaisistakin yli 40 prosenttia on joutunut miehen toimesta fyysisen tai seksuaalisen väkivallan tai uhkailun kohteeksi sen jälkeen, kun on täyttänyt 15 vuotta.

- Maailmanlaajuisesti yli 50 prosentilta eli jopa puolelta kaikilta kaupungeissa asuvilta naisilta ja tytöiltä uupuu edelleen vähintään yksi näistä: puhdas vesi, kunnolliset käymälä -ja peseytymistilat, kunnollinen asunto tai riittävä elintila.

- Naisten tulotaso on Suomessa edelleen keskimäärin 16 prosenttia pienempi kuin miesten. Maailmanlaajuisesti ero repeää vielä suuremmaksi ollen noin 22 prosenttia.

- Vaikka Suomessa olemme saaneet tottua esimerkiksi naispääministeriin, on maailmanlaajuisesti naisten osuus kansanedustajista vain noin neljännes.

Lue myös: Finlayson nosti someraivon kampanjallaan: "naiset maksavat jokaisesta eurosta vain 83 senttiä"

Lue myös: Adidas teki ennennäkemättömän erilaisia rintoja ylistävän mainoksen: "Kiitos, että normalisoitte"

Lue myös: Voisiko Miss Suomessa olla mukana transsukupuolinen kilpailija? Missiemo Sunneva Sjögrén kommentoi

Lähde: Suomen YK-liitto

Kilpailut

Uusimmat